Vatikan

Završeni susreti pape Franje s čileanskim biskupima


U kasnim popodnevnim satima 17. svibnja završen je posljednji od četiri susreta pape Franje s čileanskim biskupima, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Na kraju ovog razdoblja razmišljanja i bratskog susreta papa Franjo je predao svakom pojedinom od svoje braće u episkopatu pismo na španjolskom jeziku. U pismu čileanskim biskupima Papa je okarakterizirao susrete u Vatikanu, koji su započeli u utorak 15. svibnja i na kojima su sudjelovala 34 čileanska biskupa, kao „otvoreno razlučivanje” o „mučnim zbivanjima“ koja su „nanijela štetu crkvenoj zajednici“ i „oslabila rad Crkve u Čileu posljednjih godina“.

U svjetlu bolnih događaja vezanih uz zlostavljanja maloljetnika, zloupotrebu vlasti i savjesti, navodi se u Papinom pismu, na susretima se dublje razmišljalo o ozbiljnosti istih i tragičnim posljedicama osobito po žrtve. Papa je izvijestio kako je imao prigodu zamoliti od srca za oproštenje neke od njih, a toj su se molbi jednodušno pridružili i biskupi izrazivši spremnost i odlučnost dati naknadu za nanesenu štetu.

Papa u pismu zahvaljuje biskupima na „punoj raspoloživosti koju je svaki pojedini očitovao u prihvaćanju i suradnji u svim promjenama i odlukama koje ćemo morati implementirati na kratki, srednji i dugi rok, a koje su nužne za uspostavu pravde i crkvenog zajedništva“.

Papa na kraju poziva biskupe da nastave izgrađivati proročku Crkvu, koja će znati staviti u središte ono što je važno: služenje Gospodinu u gladnome, zatočenome, migrantu, zlostavljanom.

KT / IKA