Australija

Zbog požara u Australiji Katolička Crkva poziva na solidarnost


„Australija se suočava s katastrofom bez presedana, te su izrazi solidarnosti važni, ali nisu dovoljni“, rekao je predsjednik australskih biskupa, nadbiskup Mark Coleridge.

Govoreći o herojskom nastojanju vatrogasaca i izvanrednom odupiranju zajednica „razornoj sili prirode“ koja pokazuje svu ljudsku nemoć, nadbiskup je istaknuo da su „izrazi solidarnosti važni, ali ne i dovoljni“. „Treba nam nešto više od riječi, potrebna nam je konkretna akcija. Odličan su posao učinile vlasti i prvi spasioci, a veliki su prinos dale i katoličke župe i organizacije, kao i ekumenske i međuvjerske koalicije koje su navikle odgovarati na župnoj ili biskupijskoj razini. Ali intenzitet ove krize zahtijeva nacionalni odgovor cijele Crkve  kako bi se integriralo i koordiniralo ono što se radi na lokalnoj razini. Potrebna je nacionalna mreža koja će ljude pogođene požarima povezati s onima koji su uključeni u pripremu jela, čišćenje razorenih kuća, obnovu zajednica i terapiju potpore, također one pastoralne“, rekao je nadbiskup, prenosi vaticannews.va.

„Crkva je blizu svima koji su stradali i koji stavljaju u opasnost vlastiti život kako bi ugasili požare i spremna je hoditi zajedno s ljudima na njihovom putu oporavka“, napomenuo je nadbiskup Coleridge te na kraju pozvao sve na stalnu molitvu za one koji su u požarima izgubili život i za njihove obitelji. Osim toga, nadbiskup poziva i na molitvu za kišu, kako bi ugasila požare, te za hitno djelovanje u korist zajedničkog doma, kako bi se takve nesreće u budućnosti spriječile.

KT