Vatikan

Zdravlje Benedikta XVI. je „izuzetno krhko“?!


Ako je vjerovati natpisima pojedinih njemačkih medija, a koje su preuzele brojne novinske agencije, zdravstveno stanje pape u miru Benedikta XVI. izuzetno je krhko. Uz to se snažna bakterijska infekcija po licu pogoršala.

Ovu vijest prvi je objavio njemački list Passauer Neue Presse pozivajući se na izjavu Petera Seewalda, novinara i pisca poznatog kao biografa pape Ratzingera koji ga je posjetio u subotu, 1. kolovoza kako bi mu uručio najnoviju biografiju Benedikt XVI. – jedan život. „Prema Seewaldu Papa u miru je vrlo slab”, navodi se u izvješću u ponedjeljak, 3. kolovoza i dodaje da po biografu njegov mozak dobro radi, ali mu je glas jedva čujan u ovom trenutku. Njemački mediji također pišu kako Benedikt XVI. ima erizipel na licu - akutnu bakterijsku infekciju kože koju karakterizira osip i povremeni snažni bolovi.

To isto potvrđuje i Vatican Insider koji navodi kako Benedikt XVI. već nekoliko tjedana razgovara vrlo naporno i umorniji je nego inače. Međutim, um mu je i dalje jasan.

Prema Passauer Neue Presse, koji citira Seewalda, zdravlje pape Ratzingera pogoršalo se nakon posjeta bratu Georgu u Njemačkoj, u posljednjim njegova danima života, 18. lipnja. Zapravo je mons. Georg preminuo nakon dva tjedna, u dobi od 96 godina, 1. srpnja. Isti izvor potvrđuje da je na susretu sa Seewaldom umirovljeni Papa, unatoč bolesti, bio je optimističan i najavio je da će se, ako mu se vrati snaga, možda opet primiti pera.

Očito je putovanje u domovinu, prvo izvan Italije nakon ostavke, ostavilo traga i na 93-godišnjem Benediktu. Vidljivo je to i fotografijama iz Regensburga koje su kružile internetom, a na kojima se umirovljeni Papa nalazi u invalidskim kolicima.

Međutim, sve ove informacije treba uzeti s rezervom, budući da se Sveta Stolica još nije službeno očitovala o zdravstvenom stanju Benedikta XVI.  

D. K., KT