Zdravlje je primarno dobro


To je uvjerenje koje je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni predstavnik Svete Stolice pri agencijama Ujedinjenih naroda u Ženevi, izrazio na 73. svjetskoj zdravstvenoj skupštini, održanoj 18. i 19. svibnja 2020.

Međunarodna izvanredna situacija uzrokovana koronavirusom stavlja čovječanstvo u situaciju bez presedana. Sada više nego ikad postoji potreba za suradnjom među narodima i za razmatranje zdravlja kao primarnog dobra koje treba zaštititi koordiniranim djelovanjem i solidarnošću na globalnoj razini, prenosi Vatican News.

To je uvjerenje koje je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni predstavnik Svete Stolice pri agencijama Ujedinjenih naroda u Ženevi, izrazio na 73. svjetskoj zdravstvenoj skupštini, održanoj 18. i 19. svibnja 2020.

Nadbiskup je podsjetio na višestruke poticaje pape Franje da se ne ostavi u pozadini najugroženije osobe koje žive na periferijama svijeta te primijetio da će pandemija vjerojatno pogoršati stanje na područjima koja su već pogođena raznim nepogodama, glađu i nestabilnošću. Osim toga, osvrnuo se na doprinos Crkve u globalnom odgovoru na pandemiju te istaknuo da oko 5 000 katoličkih bolnica i više od 16 000 dispanzera neumorno nude zdravstvenu zaštitu svima, posebno siromašnim i marginaliziranim osobama.

Nadbiskup Jurkovič također se osvrnuo na brojne crkvene redove, župe i svećenike koji su na prvoj crti u borbi protiv bolesti COVID-19, te istaknuo doprinos Svete Stolice Fondu Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve. U ime Svete Stolice izrazio je zahvalnost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na dijalogu s vjerskim čelnicima kako bi se osiguralo da se slavlja i susreti održavaju u skladu s propisanim zdravstvenim mjerama.

Osim toga, podržao je apel generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za neposredni prekid vatre u svim krajevima svijeta, kako bi se olakšao pristup humanitarnoj pomoći, s posebnim naglaskom na one koji žive u izrazito lošim uvjetima. Stalni promatrač Svete Stolice podsjetio je stoga na poziv pape Franje da se međunarodne sankcije ublaže smanjivanjem, ako ne i potpunim oprostom javnoga duga, kako bi se svaka država mogla suočiti s izvanrednim stanjem i osigurati svojim građanima medicinsku skrb.

Konačno, nadbiskup Jurkovič je potaknuo da se ujedine znanstvene vještine kako bi se na transparentan i nepristran način pronašla cjepiva i lijekovi za pomoć svim oboljelima diljem svijeta.

J.Vr.,KT

Dno obrasca