Židovi, kršćani i muslimani zajedno za očuvanje planeta


"Briga za sve stvoreno polazeći od enciklike pape Franje Laudato si'", bila je tema skupa u Jeruzalemu na kojemu su, 13, ožujka, židovi, kršćani i muslimani zajedno razmišljali o tomu kako očuvati zajednički dom.

Foto: laudato.hr

Foto: laudato.hr

"Briga za sve stvoreno polazeći od enciklike pape Franje 'Laudato si'", bila je tema skupa koji je održan u centru Notre Dame u Jeruzalemu. Njegova svrha je bila predstaviti izraelskom i palestinskom društvu Papinu encikliku, te razgovarati o očuvanju zajedničkoga doma i o cjelovitoj ekologiji, uzimajući u obzir tri monoteističke religije koje mogu zajedno surađivati u ostvarenju općega dobra. Odgovarajući na poziv pape Franje koji je u enciklici upravio svakoj osobi koja živi na ovom planetu, predavači su govorili pred raznolikom publikom u kojoj je bilo kršćana, židova i muslimana.

Konferenciju je organiziralo Povjerenstvo za pravdu, mir i cjelovitost stvorenoga Kustodije Svete zemlje, a na njoj je, među ostalima, govorio i kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Kardinal je posebno istaknuo pet izazova s kojima se imamo suočiti kako bismo izgradili cjelovitu ekologiju, a oni su: isključivanje, ravnodušje, nepravednost, nedostatak solidarnosti, te sukobi koji pogađaju brojne zemlje i narode.

Po mišljenju kardinala Turksona, i na tragu enciklike Laudato si', potrebno je raditi na stvarnom 'ekološkom obraćenju', koje ne smije biti izolirano, nego na razini zajednice. Ne može se govoriti o cjelovitoj ekologiji ako se ne prizna činjenica da je središte svega toga zajedništvo – napomenuo je kardinal te upozorio – kada sustavi počnu isključivati, odnosno stavljati nekoga na stranu, nisu više dobri.

"Osim toga, vladaju također nejednakost i nedostatak pravednosti; kako kaže papa Franjo: to je još jedan današnji neprijatelj. Tu je potom i ravnodušje, i s njim povezan nedostatak solidarnosti. A ako nema solidarnosti, ako se ljudi ne osjećaju ujedinjeni, postaje vrlo teško ostvariti te ciljeve", primijetio je kardinal te istaknuo da se u konačnici previše pozornosti posvećuje ratovima i sukobima, a to šteti svemu, ne samo društvenoj ekologiji.

Laudato si' Riječ je enciklika koja u središte postavlja pitanje: kakav svijet želimo predati onima koji će doći poslije nas? Enciklika je dobila naziv po zazivu Sv. Franje: Hvaljen budi, Gospodine moj (Laudato si', mi' Signore), koji u Pjesmi stvorova podsjeća na činjenicu da je zemlja naš zajednički dom i da je poput sestre s kojom dijelim postojanje i poput majke koja nas prima u svoje naručje.

Papa poziva sve da osluhnemo zlostavljanje i pljačkanje zemlje te na ekološko obraćenje. On, doduše, priznaje da se osjeća sve veća svijest i osjetljivost za okoliš, ali istodobno raste i zabrinutost za ono što se događa našem Planetu te svima šalje jasnu poruku da je čovječanstvo još uvijek sposobno za zajedničku suradnju pri izgradnji našega zajedničkog doma, jer još nije sve izgubljeno.

KT