Sarajevo

Završena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana


Posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, 25. siječnja, u sarajevskoj Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice upriličena je Molitva za mir, služba čitanja i jektenija. Prigodnu propovijed uputio je Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Za razliku od prethodnih godina, posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Sabornoj crkvi okupio se veći broj vjernika, svećenika – kako katoličkih tako i pravoslavnih, redovnica, redovnika i bogoslova. Na molitvu su se, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, uz kard. Vinka, odazvali između ostalih, i mons. Luka Tunjić, generalni vikar nadbiskupije, mons. Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije BiH te preč. Mladen Kalfić, kancelar nadbiskupije.

Poslije pročitanih liturgijskih čitanja i nakon što je mitropolit dabrobosanski Hrizostom navijestio Evanđelje, nadbiskup Puljić uputio je prigodnu propovijed. „U ovoj časnoj Sabornoj crkvi završavamo našu molitvenu osminu. To je osnovni razlog našeg okupljanja, zato iskreno i bratski pozdravljam njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolitu dabrobosanskog gospodina Hrizostoma (...) U ovoj molitvenoj osmini je stavljen naglasak na Božju Riječ koja je izvor nade i jakosti u svim iskušenjima (...) U prvom redu, Utjelovljena Riječ Božja je najveća snaga zajedništva. On nam je ostavio oporuku na Posljednjoj večeri da svi budu jedno, kao što je On u Ocu, Otac u Njemu po Duhu Svetomu. To zajedništvo Božjeg Duha molimo“, pozvao je kard. Vinko.

„'Mi bismo kao kršćani morali svijetliti svijetu i osvjetljavati put spasenja', to su riječi visokopreosvećenog s čim se ja duboko slažem. Zato se nadam da će naša molitva i ekumenski dijalog rušiti predrasude i osposobljavati nas u ovoj sredini da svijetlimo svijetu kao Kristovi učenici, koji se nadahnjuju i žive od Riječi Božje“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup i na kraju poručio kako „trebamo željeti i činiti ono što Isus od nas očekuje i traži – On je središte naših odnosa i naših nastojanja“.

Na kraju, nazočnima se kratko obratio i zahvalio gospodin Hrizostom. „Gospod nas je i pored svih naših slabosti ohrabrio i učvrstio nas da budemo bliži jedni drugima. Kroz ovu molitvenu osminu, približili smo se Bogu – centru našeg zajedništva i jedinstva, time smo postali bliži međusobno. Blagodarimo Gospodu zbog toga i molimo da nas pored naše slabosti i naših putova sačuva te da upravi stope naše na put spasenja (...) Izražavamo našu veliku nadu da ćemo u danima i godinama koje su pred nama uistinu biti svjedoci Božje ljubavi – kako međusobno tako isto i još više prema svim ljudima“, kazao je na kraju mitropolit dabrobosanki.

Molitveni susret skladnim, uobičajenim a capella, pjevanjem uveličalo je Srpsko pjevačko društvo Sloga.

KT