15. rujna

Bl. Giuseppe „don Pino“ Puglisi


Giuseppe Puglisi rođen je 15. rujna 1937. u gradu Palermo na Siciliji. Bio je dijecezanski svećenik poznat po svojemu zalaganju protiv organiziranoga kriminala zbog čega je i ubijen 15. rujna 1993.

Giuseppe Puglisi rođen je 15. rujna 1937. u gradu Palermo na Siciliji, u Italiji, u siromašnoj istočnoj gradskoj četvrti Brancaccio. Za svećenika je zaređen 1960. Don Giuseppe, bolje poznat kao pater Pino Puglisi, bio je dijecezanski svećenik poznat po svojemu zalaganju protiv organiziranoga kriminala, a posebno se zauzimao za odgoj djece i mladih s ulice za koje je utemeljio Centar Oče naš. Mafijaški su ga plaćenici ubili 15. rujna 1993., na njegov 56. rođendan pred njegovim stanom.

Dekret o beatifikaciji Puglisija objavio je 28. lipnja 2012. papa Benedikt XVI., a blaženim je proglašen 25. svibnja 2013. Tom prigodom obrede je predvodio nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo koji je istaknuo: „U njegovu životu završenom mučeništvom in odium fidei (iz mržnje prema vjeri), Crkva prepoznaje uzor koji valja nasljedovati. Mafijaška ruka koja ga je 15. rujna 1993. barbarski ubila, oslobodila je pravi život toga zrna pšenice koje je u svojemu djelu evangelizacije svakoga dana umiralo kako bi donijelo plod.“

Oni koji su don Pina poznavali, reći će da nije bio antimafijski svećenik, nego je bio svećenik koji je utjelovio evanđelje protiv snaga zla koje mogu biti mafija ili, pak, bilo koji drugi oblik zla u povijesti svijeta. Poticao je na kulturu zajedničkoga zauzimanja, u traženju općega dobra, i to u svjetlu evanđeoskih vrijednosti.

J.P., KT