6. lipnja

Bl. Maria Karlowska


Maria Karlowska rođena je kao jedanaesto dijete, oca Mateusza Karlowskog i Eugenie Dembinske, 4. rujna 1865. u gradu Karlowu u tadašnjoj Kongresnoj Poljskoj.

Priredila: Tina Matić

Uz dopuštenje svog ispovjednika 1882. zavjetovala se na čistoću. Iste je godine postala siroče jer su joj i majka i otac umrli. U Berlinu gdje je boravila jedno vrijeme postala je šegrtica švalja, a zajedno sa starijom sestrom počela je pomagati bolesnima.

Po povratku u Poljsku, u studenom 1892. nakon što je upoznala djevojku Franke i čula njezinu životnu priču, odlučila je pomagati napuštenim i zanemarenim, ali najviše djevojkama. Nastojala je pomoći i prostitutkama da napuste taj način života i okrenu se boljemu.

Njezina životna predanost rezultirala je i utemeljenjem sestara Božanskog Pastira od Božanske providnosti 8. rujna 1896. čija je bila poglavarica od osnutka do smrti.
Red je dobio biskupsko odobrenje 13. travnja 1909., a papinsko od Pavla VI. 14. svibnja 1967.
Jedno vrijeme se borila s bolešću, ali je onda 24. ožujka 1935. umrla u gradu Pniewiteu u nekadašnjoj Drugoj Poljskoj Republici.
Blaženom ju je 6. lipnja 1997. proglasio papa Ivan Pavao II. tijekom svog apostolskog posjeta Poljskoj.

Godine 2005. na 24 mjesta diljem blaženičine domovine i države Kazahstan bilo je oko 221 pripadnica reda kojega je utemeljila.