16. lipnja

Bl. Marija Terezija Scherer


Katarina Scherer je rođena krajem listopada 1825. u Meggenu, u kantonu Luzern, u Švicarskoj. Bila je seljačko dijete vrijednih supružnika Karla i Marije Ane, koji su svoju kćerku odgojili u ljubavi prema Bogu.

U sedmoj godini izgubila je oca što je bio prvi veći udarac za nju koji će je malo-pomalo odgajati u križu. Katarina je bila veoma darovita i živahna djevojčica. Da bi se njezini talenti što bolje razvili poslali su je u Luzern u jednu sestarsku školu. U njoj je bilo svakojakih, pa i veoma teških bolesnika. Ona je osjećala odvratnost prema služenju bolesnika, no kršćanka je u njoj pobijedila pa je baš služba potrebitim postati njezino životno poslanje.

Katarina je jednog dana pošla na hodočašće u Einsiedeln, glasovito marijansko svetište u Švicarskoj. Ondje je snažno osjetila da je Gospodin zove u aktivni redovnički stalež, družbu koja će uz duhovni život gajiti i intenzivan apostolski i karitativan rad. Potom je 5. listopada 1844. susrela kapucina oca Teodozija Fiorentinija, velikog socijalnog radnika svoga vremena, te je zajedno s njime osnovala Družbu sestara Svetoga Križa.

Već 27. listopada 1845. Katarina je uzela ime Marija Terezija i s četiri sestre započela djelovanje novog sestarskog reda. Budući da je o. Teodozije umro 15. veljače 1845. pa je sva briga za novu ustanovu pala na Mariju Tereziju.

Ona je imala izraziti organizatorski talent pa se njezina družba brzo proširila i izvan granica Švicarske. Posvuda su počele nicati škole, bolnice, sirotišta i ubožnice.

Kad je časna majka Scherer umrla 16. lipnja 1888., njezina je družba imala već 1 500 sestara sa zavjetima i 422 kuće. Danas je njezinih sestara više od 10 000 sestara. U Crkvi u Hrvata jedna je od najjačih provincija Družbe sestara Sv. križa u Đakovu.  Zanimljivo, s. Marija Terezija Scherer poslala je 7. lipnja 1868., na molbu đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u Đakovo deset sestara koje su već bile određene za polazak u Ameriku. Odmah nakon dolaska dvije sestre preuzimaju njegu bolesnika u maloj vlastelinskoj bolnici.

Papa Ivan Pavao II. je sestru Mariju Tereziju proglasio blaženom 29. listopada 1995.

Ime joj je egipatsko-hebrejsko-grčkog porijekla. Marija znači ljubljena od Boga ili gospođa, a Terezija žena-lovac. Na njemačkom jeziku Terezija ima značenje snažne žene.

Ž.I., KT