22. srpnja

Blažena Maria Agnes Teresa od Presvetog oltarskog sakramenta MC


Maria Agnes Teresa Arias, blaženica je koja je u Cuernavaci 1945. zajedno s još šest sestara osnovala Kongregaciju Misijskih sestara klarisa od Presvetog oltarskog sakramenta (MC).

Blažena Maria Agnes Teresa Arias MC rođena je 7. srpnja 1904. u Ixtlanu del Riju, u meksičkom dijelu Nayariat. Bila je peto od osmero djece u obitelji. Roditelji su joj bili veoma pobožni ljudi. Dva dana nakon rođenja krštena je imenom Emanuela Jesus (Isus) Arias Espinosa (Manuela de Jesus).

Nakon 2. nacionalnog euharistijskog kongresa održanog u Meksiku 1924. i pročitanog spisa Povijest jedne duše Svete Terezije od Djeteta Isusa bila je veoma potaknuta Božjom milošću, tako da je za vrijeme tadašnje revolucije na svetkovinu Krista Kralja 1926. dala zavjet milosrdne ljubavi kao zadovoljštinu za grijehe.

Na svoj 25. rođendan, 7. srpnja 1929., ušla je u samostan klauzurnih sestara klarisa Ave Maria u Los Angelesu (Kalifornija). Nažalost, u svojoj domovini nije mogla ući niti u jedan samostan jer u to vrijeme redovničke zajednice nisu primale novakinje. Kao 26-godišnjakinja položila je prve redovničke zavjete.

Nakon 19 godina provedenih u klauzurnom samostanu, u šutnji, molitvi, radu, pokori i euharistijskom klanjanju u njoj se javlja čežnja i zvanje za misionarskim radom. U Cuernavaci 1945. zajedno s još šest sestara osniva Kongregaciju Misijskih sestara klarisa od Presvetog oltarskog sakramenta (MC). Željela je djelovati kontemplativno, a ujedno i misionarskom djelatnošću.

Dana 22. lipnja 1951. Vatikan je potvrdio konstituciju ove novoosnovane redovničke zajednice. Sama Maria Agnes bila je prva poglavarica ove zajednice. Još za svojega života otvorila je diljem svijeta više od 50 misijskih centara koji su djelovali karitativno. Kasnije je osnovala i mušku granu Kristove misijske patre (oce) te laičke misionare Van-Claristas. „Mi moramo biti misionarke u svakom uzdahu, u svakom kucaju srca, u svakoj minuti svojega života, i to stalno i u svako vrijeme“, pisala je 1977. sestrama svoje kongregacije. Misionare Kristove za univerzalnu Crkvu osnovala je 1979.

Preminula je u 77. godini života u Rimu 22. srpnja 1981., samo nekoliko mjeseci nakon privatne audijencije kod sv. Pape Ivana Pavla II. 9. prosinca 1980.

Danas njezine sestre djeluju u Meksiku, Japanu, Italiji, Costa Rici, Indoneziji, SAD-u, cijeloj Latinskoj Americi, Španjolskoj, Irskoj, Nigeriji, Rusiji, Sierra Leoneu, Njemačkoj ... Ima ih oko 600.

Blaženom je proglašena 21. travnja 2012. u bazilici Gospe Guadalupske u Meksiku. Na misi beatifikacije bio je i mladić koji je kao jednogodišnjak pao u bazen, utopio se i bio već proglašen mrtvim. No, po zagovoru ove ugodnice i službenice Božje dogodilo se čudo tako da je ovaj mladić čudesno ponovno oživio. Ovo je po redu četvrta meksikanska svetica, odnosno blaženica.

Francisko Pavljuk/KT