24. srpnja

Blažene mučenice Guadalajare


Blažene mučenice Guadalajare, čiji spomendan Katolička Crkva slavi 24. srpnja, među prvim su mučenicama Španjolskog građanskog rata.

Tijekom Španjolskog građanskog rata, 24. srpnja 1936. komunistički vojnici ubili su tri karmelićanke u samostanu u Gaudalajari, u Španjolskoj. One su: Maria Pilar od sv. Franje Borgia, Terezija od Djeteta Isusa i sv. Ivana od Križa te Maria Angeles od sv. Josipa.

Dva dana prije svoje smrti sestre su morale napustiti samostan obučene u svjetovnu odjeću i potražiti sigurnije sklonište. Na dan svoje smrti otkrila ih je policija te sestru Mariu Angeles ubila, dok je sestra Maria Pilar bila teško ranjena, ali je nakon nekoliko sati preminula zbog gubitka krvi. Do samoga kraja je molila: „Oprosti im, Gospodine, jer ne znaju što čine.“ Treća sestra, s. Terezija, preminula je posljednja s riječima na usnama: „Živio Krist Kralj!“

Inače, s. Maria Pilar rođena je u Tarazoni 30. prosinca 1877., s. Terezija u Mochalesu 5. ožujka 1909., a sestra Maria Angeles u Getafeu 6. ožujka 1905.

One su među prvim mučenicima ovoga građanskog rata. Blaženim ih je godine 1987., kao mučenice i djevice, proglasio sveti papa Ivan Pavao II.

KT