Blaženi Ignacije (Nazju) Falzon

1. srpnja


Katolička Crkva se 1. srpnja spominje Blaženog Ignacija (Nazju) Falzona, blaženika koji je u isusovačkoj crkvi La Valletta osnovao Kongregaciju od Svete Krunice.

Blaženi Ignacije (Nazju) Falzon rođen je 1. srpnja 1813. godine u La Valletti, glavnom gradu Malte. Njegovi roditelji bili su otac Francis Joseph Falzon i majka Mary Teresa Falzon. Njegov otac bio je ugledni sudac, a dvojica od trojice Ignacijeve braće bili su svećenici.

Već kao dijete svakodnevno je molio Gospinu krunicu i bio na poseban način pobožan. Za svećeništvo osobno se nije smatrao dovoljno dostojnim, pa je stoga primio samo tonzuru i niže posvete u svojoj 15. godini. Bio je ugledni i cijenjeni misionar laik.

Po želji svojega oca studirao je pravo nakon završene gimnazije. Tako je 1833. godine postao odvjetnik. Naučio je bio i engleski jezik.

Zbog katehiziranja drugih odbio je svjetsku karijeru. Imao je poseban dar, katoličku vjeru prenositi na djecu, mlade i odrasle. U dvjema crkvama na Malti održavao je katehetske susrete, a siromašnoj djeci pomagao je i financijski. Misionario je i među britanskom vojskom. Od 1833. godine dvadeset godina misionario je među preko 600 nekatoličkih muškaraca. Šesto je muškaraca obratio na katoličanstvo, pa čak i šest židova i nekoliko muslimana. Do 1840. godine Ignaciju je navečer kući svakodnevno redovito dolazilo oko 30 britanskih vojnika. Nedjeljom čak i oko stotinu.

Ubrzo je njegova kuća postala pretijesna, pa je Ignacije u isusovačkoj crkvi La Valletta osnovao Kongregaciju od Svete Krunice. Svaku večer u ovoj crkvi molio je Ignacije zajedno s britanskim vojnicima Gospinu krunicu za obraćenje Engleske. Mnoge je anglikance obratio na katoličku vjeru. Bio je veliki Gospin štovatelj, a snagu je crpio u euharistiji, molitvi te je adorirao pred Presvetim, a veoma je štovao i svetog Josipa, zaručnika Djevičina.

Ovaj ponizni malteški laički misionar i katehist preminuo je baš na svoj 52. rođendan, 1. srpnja 1865. godine. Pokopan je u obiteljskoj grobnici u kapeli Bezgrješne u franjevačkoj crkvi Marije od Isusa u Valletti. Još 22. studenog 1905. godine papa Pio X. izdao je Dekret o njegovim herojskim krjepostima. Blaženim je proglašen u La Valletti 9. svibnja 2001. godine od pape Ivana Pavla II. prigodom njegova jubilarnog hodočašća Grčkoj, Siriji i Malti.

Zajedno s njim proglašeni su blaženima svećenik Georg Preca i redovnica Marija Adeodata Pisani. Ignacije (Nazju) Falzon prvi je Maltežanin koji je proglašen blaženim, a i prvi je apostol Malte. Njegov spomendan je 1. srpnja. 

Francisko Pavljuk/KT