27. srpnja

Blaženi Titus Brandsma


Spomendan mučenika Bl. Titusa, koji je ubijen u koncentracijskom logoru, Katolička Crkva obilježava 27. srpnja.

Anno Sjoera Brandsma rođen je u Bolswardu u Nizozemskoj 1881. Dolazi iz vrlo pobožne obitelji. Naime, njegove tri sestre postale su redovnice, a brat franjevac.

Bio je dobar učenik koji je vrlo rano osjetio svećenički poziv. Ušao je u franjevačko sjemenište kada mu je bilo 11 godina i tamo ostaje do 17-te. Međutim, zdravstveni problemi ga sprečavaju postati franjevački svećenik. Zato se nešto kasnije pridružio karmelićanima i uzeo ime Titus.

Bavio se prijevodima jer je govorio nekoliko jezika. Doktorirao je filozofiju na Gregorijanskom fakultetu u Rimu kada je imao samo 28 godina. Predavao je filozofiju na Katoličkom fakultetu u Nizozemskoj. Volio je putovati, često pri tome radeći novinarske poslove.

Kada je počela, suprotstavio se nacističkoj propagandi, pokušavši odgovoriti brojne urednike novina da ne daju u svojim novinama prostora ovoj vrsti propagande. Napisao je članak u kojem je kazao kako nijedne katoličke novine ne mogu izdavati pogibeljnu nacističku propagandu i dalje se nazivati katoličkim.

Nakon nekoliko godina promatranja oca Titusa, uhićen je i osuđen na zatvorsku kaznu u siječnju 1942. Nekoliko tjedana nakon uhićenja premještan je iz zatvora u zatvor. U travnju 1942. deportiran je u koncentracijski logor u Dachauu, gdje su ga svakodnevno tukli i izgladnjivali te primoravali na težak rad. Kada je postao neuporabljiv za rad eksperimentirali su s raznoraznim lijekovima koje su mu davali, a kada je postao preslab i za to ubili su ga smrtonosnom injekcijom, 26 srpnja. Njegovo tijelo je spaljeno.  

Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1985.

KT