17. lipnja

Sv. Albert Chmielowski


Poljak Adam Chmielowski, kasnije poznatiji kao brat Albert, osnivač redovničkih zajednica albertinaca i albertinki, rođen je u predgrađu Krakowa 20. kolovoza 1845. u bogatoj aristokratskoj obitelji.

Još u djetinjstvu izgubio je roditelje, pa su rođaci odgajali njega i njegovu braću i sestre.
Kao mladić studirao je agrikulturu kako bi naslijedio obiteljski posao, ali je kao 18-godišnjak sudjelovao u poljskom nacionalističkom Siječanjskom ustanku 1863. i pritom ostao bez noge. Napustio je potom svoju domovinu i odselio se u belgijski Gent kako bi ondje započeo studij inženjerstva. Otkrivši talent slikarstva, putovao je u Pariz i München želeći razviti svoju umjetničku stranu. U Poljsku se vratio 1874. postavši poznatim slikarom u rodnom Krakowu. Njegovo je najpoznatije djelo Ecce Homo iz 1879. Kroz slikarstvo upoznao je patnju siromaha i razvio suosjećajnost prema najpotrebitijima, pa je počeo pomagati beskućnicima u domovima. U jednom je trenutku odustao od slikarstva te svoj život sasvim posvetio prosjacima prihvativši čak i njihov način života.

U kolovozu 1887. stupio je u Treći red Sv. Franje, obukao redovnički habit i uzeo ime Albert. Godinu dana poslije položio je zavjete i osnovao novu redovničku zajednicu Braće trećoredaca Sv. Franje, Slugu siromaha. Članovi te zajednice popularno su nazvani albertincima, u čast svog utemeljitelja. Četiri godine poslije, u suradnji s Bl. Bernardinom Jablonskom, osnovao je i ženski ogranak Reda. Glavna je karizma albertinaca i albertinki pribaviti hranu i smještaj za siromahe i beskućnike.

Brat Albert umro je na Božić 1916. u jednom od domova za beskućnike koje je sam osnovao. Blaženim je proglašen 22. lipnja 1983. u Krakowu, a svetim 12. studenog 1989. na Trgu Sv. Petra u Rimu. Papa Ivan Pavao, koji je predvodio slavlja beatifikacije i kanonizacije Sv. Alberta, rekao je da je u njemu svojedobno vidio uzor za vlastiti duhovni poziv jer mu je pokazao primjer kako ostaviti iza sebe svijet umjetnosti, književnosti i kazališta, kako bi radikalno izabrao svećeništvo.

J.P., KT