13. svibnja

Sv. Andrija Hubert Fournet, svećenik


Ima svetaca koji su takvi od malena, a ima i onih koji su svetima tek kasnije postali. Takav je bio Sv. Andrija Fournet. Iako rođen 1752. u pravoj kršćanskoj obitelji u mladosti je samo trčao za užicima i zabavom. Međutim, Bog je imao druge planove s njim.

Ne mareći mnogo ni za učenje ni za kršćanski život formalno se 1772. upisao na Sveučilište u Poitiersu. Pohađao je predavanja iz filozofije i prava, ali je u stvari pošao u taj grad radi novih oblika zabave. No i to mu je dosadilo pa je u potrazi za srećom kratko vrijeme bio i vojnik.

Tijekom 1774. majka ga je poslala jednom rođaku koji je bio svećenik te je njegov susret s njim bio pravi preokret. Andrija je potom odlučio i sam krenuti u duhovni stalež. Budući da je imao nešto položenih ispita već 1776. je diplomirao te je zaređen.

I u njegovom svećeničkom životu najprije se javila letargija i ravnodušnost, ali je ključan preokret bio susret s jednim prosjakom. Nadalje, upravo u to vrijeme izbila je Francuska revolucija. Andrija je odbio položiti prisegu na bezbožni ustav revolucije pa je uz opasnost svećeničku službu mogao obavljati samo potajno. Zbog sigurnosti je 1792. pobjegao u Španjolsku, u Arcos, u pokrajini Navarri gdje je boravio do 1797. kad se opet mogao vratiti u Francusku. Kad je Napoleon početkom 19. st. s Crkvom sklopio konkordat Andrija se vratio u svoju rodnu župu i nastavio pastoralni rad.

Osnovao je vjersku školu, neku vrst malog sjemeništa, a 1807., zajedno sa s. Elizabetom Bichier des Ages ustanovio je Družbu kćeri križa. Svrha je nove Družbe bila vjerski odgoj djece, pomaganje bolesnicima i siromasima. Odobrili su je najprije francuski biskup, a zatim 1867. i Sveta Stolica. Danas ta družba djeluje u Europi, Americi i Aziji u više od 250 samostana. Redovnica ima više od 2 000.

Umro je 13. svibnja 1834. Blaženim ga je 16. svibnja 1926. proglasio Pio XI., a 4. lipnja 1933. svetim. I svečevu suradnicu s. Ivanu Elizabetu Bichier des Ages proglasio je blaženom 13. svibnja 1934. papa Pio XI., a svetom 1947. papa Pio XII.

Ime Andrija je grčkog porijekla i znači srčan. Hubert potječe iz njemačkog i ima značenje sjajnog duha.

Ž.I., KT