17. studenoga

Sv. Elizabeta Ugarska


Sv. Elizabeta Ugarska zaštitnica je kršćanskoga Caritasa i s pravom je tako jer je njezin život za sve kršćane pravi izazov - izazov na djela kršćanske ljubavi i milosrđa.

Sv. Elizabeta bila je kćerka ugarsko-hrvatskoga kralja Andrije II. Rodila se 1207. u Ugarskoj. Kad su joj bile tek četiri godine, već su je zaručili za turingijskog grofa Ludovika. Vjenčanje s njim obavljeno je kad joj je bilo 14 godina, a njemu 20. Unatoč tomu što su bili tako mladi, možda i nespremni za brak, njihova bračna zajednica ipak je bila sretna.

Međutim, Elizabetin bračni život trajao je kratko. U ljeto 1227. Ludovik je pošao na križarsku vojnu. Elizabeta je tada nosila i očekivala porod svoga trećeg djeteta. Tri mjeseca kasnije jedan joj je glasnik donio vijest da je grof Ludovik u Italiji umro.

Postavši udovica i nezaštićena, bila je potjerana s dvorca Wartburga, oduzeli su joj i djecu, a ona se njima u prilog odrekla baštine. Kao franjevačka trećoredica prihvatila je u potpunosti evanđeosko siromaštvo. Umrla je 17. studenoga 1231.

Samo četiri godine kasnije papa Grgur IX. proglasio ju je svetom. Zaštitnica je i Trećega franjevačkog reda.

J.P., KT