18. lipnja

Sv. Grgur Barbarigo, biskup


Jedan od svetačkih likova koga su cijenile mnoge pape, a naročito Ivan XXIII., nekadašnji je bergamski i padovanski biskup te kardinal Grgur Barbarigo.

Gregorio Giovanni Gaspare Barbarigo rođen je 1625. u Veneciji kao prvorođenac drevne plemenitaške obitelji iz Istre Gianfrancesca i Lukrecije, rođ. Lion. Kad je Grguru bilo šest godina ostao je bez majke te ga je uzorni otac zajedno s tri brata dobro odgojio. Bio je to čovjek i kršćanin koji je svaki dan molio te je dječak u njemu imao odličnog vođu, pomoćnika i savjetnika. Grgur je već od mladih nogu počeo prakticirati vjeru. Dobro se školovao, a imao je i posebne učitelje za latinski, grčki, glazbu i mačevanje, dok ga je u filozofiji i matematici poučavao otac. S 18 godina otputovao je 1643. u Munster u svojstvu tajnika Alviza Contarinija koji je bio venecijanski poklisar na konferenciji o vestfalskom miru,

U Njemačkoj je ostao nekoliko godina gdje je u kelnskoj katedrali upoznao papinskog nuncija Chigja. On je pobožnog mladića uveo u humanističku duhovnost Sv. Franje Saleškoga. Uputio ga je i u daljnji studij latinskog jezika, teoloških znanosti i crkvene povijesti što je bila prevaga u njegovom životu te je krenuo u duhovni stalež. Za svećenika je u Veneciji zaređen 1655.

U Rimu je radio u dva papinska ureda, a brzo je imenovan kućnim prelatom Njegove Svetosti i počasnim kanonikom u Padovi. U Vječnom Gradu je nastavio studij prava, crkvene povijesti i matematike. Polazio je predavanja najučenijih ljudi toga vremena.

Potom je imenovan biskupom u Bergamu, gdje je bio kratko, ali je ipak učinio mnogo, a potom u Padovu gdje je djelovao čak 33 godine. U međuvremenu je uzdignut u kardinalsku čast.

Svoju biskupijsku službu je prekidao samo odlaskom na konklave kojih je doživio četiri, a prema dostupnim informacijama na čak dvije je bio među najizglednijim kandidatima.

Svoju je biskupsku službu obavljao revno i predano. Obišao je 320 župa, osnovao stotinjak škola, poticao reformu klera te organizirao vjeronauk za djecu i odrasle u čak 42 škole za kršćanski nauk. Pokrenuo je nekoliko bitnih sinoda toga vremena.

Umro je 18. lipnja 1697. Papa Klement XIII. proglasio ga je 1761. blaženim, a Ivan XXIII. 1960. svetim.

Ime mu je grčkog porijekla i znači onaj koji budi.

Ž.I., KT