3. lipnja

Sv. Juan Grande Roman


Juan Grande Roman, sin Cristobala Grandea i Isabele Roman,rođen je u španjolskom gradu Cormoni, 6. ožujka 1546. Krstio ga je Andres Muñoz, a u obitelji je odgajan u uzornog i hrabrog kršćanina i već sa sedam godina postao je dio župnog zbora.

Strukovnu izobrazbu završio je u Sevilli gdje je naučio raditi s tkaninom. Kao 17-godišnjak, vratio se kući i počeo baviti trgovinom tkanine, ali je ubrzo osjetio duhovnu krizu. Time potaknut, osamio se u selo nedaleko od Carmone gdje je godinu dana proveo pokušavajući otkriti pravi poziv. Napose se odlučio posvetiti Bogu. Tada si je dao i nadimak Juan PecadorJuan Grješnik.

Počeo je brinuti o jednom starijem paru, doveo ih je sebi i ispunjavao njihove potrebe. Osim toga, mnogo je molio. Radeći to, shvatio je kako je njegov pravi poziv zapravo služenje siromasima i svima onima koji su u potrebi.

Svojim djelovanjem zadivio je ljude iz grada Jereza u kojemu je 1574. izbila ozbiljna epidemija. Nije oklijevao nego se uputio pomoći mnogim bolesnicima koji su bili prepušteni sami sebi na gradskim ulicama. Činio je sve kako bi im ublažio boli, a na kraju je odlučio osnovati i vlastitu bolnicu koju je posvetio Mariji i dao joj ime Gospa od svijeća.

U međuvremenu, čuo je za ustanovu koju je osnovao Sv. Ivan od Boga, a koja služi siromašnima, podupire život duboke vjere i molitve. Odlučio se pridružiti prihvaćajući pravila koja je primijenio i u vlastitoj bolnici.

Vlasti su u gradovima odlučile smanjiti broj bolnica, ali je veći obim posla koji mu je pao na pleća Juan bez pogovora prihvatio. Time je pokazao svoju velikodušnost. Roman nije djelovao isključivo među bolesnicima, svoju pozornost usmjerio je i na napuštenu djecu, vojnike i druge koji su moralno posrnuli.

I sam zaražen kugom, umro je 3. lipnja 1600. u gradu Jerez de la Frontera. Blaženim ga je proglasio papa Pio IX., 13. studenoga 1858. u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, a 138 godina kasnije, 2. lipnja 1996. u istoj bazilici, sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim.

T. M. I./ KT