12. srpnja

Sv. Louis Martin i Sv. Marie-Zélie Guérin


Supružnici Louis Martin (1823. – 1894.) i Marie-Zélie Guérin (1831. – 1877.) prvi su bračni par u povijesti Katoličke Crkve koji su zajedno proglašeni svetima. Također, oni su prvi proglašeni sveti roditelji jedne svetice – Sv. Male Terezije.

Oboje su osjećali redovnički poziv. Marie-Zélie je u ostvarenju njezina redovničkog zvanja spriječilo njezino slabo zdravlje, dok se od Louisa koji je želio postati augustinac tražilo da prije stupanja u samostan nauči latinski jezik pri čemu ga je bolest spriječila.

Upoznali su se 1858., a nakon samo tri mjeseca i vjenčali. Željeli su u braku ostvariti nešto od redovničkog života. U braku su od Boga primili devetero djece, a svih pet kćeri koje su doživjele zrelu dob postale su redovnice. Gospođa Martin marljivo je vodila proizvodnju poznate čipke iz Alencona. Suradnja njezina muža u poslovima s čipkama omogućila je gospodinu Martinu brzo širenje kruga kupaca. U načelu Louisa Martina spadalo je da izbjegava zaduživanja i da plaća tekuće račune. Oklijevanja u plaćanju smatrao je protudruštvenim ponašanjem na štetu radnika i dobavljača.

Martinovi su živjeli prateći liturgijske blagdane. Radni su dan roditelji započinjali svetom misom ujutro u 5:30h. Nedjeljom je cijela obitelj išla na glavnu misu. Svako jutro i večer molili su obiteljsku molitvu. Utjecaj gosp. Martina proširio se na društvo. Iz kruga tih ljudi dobio je pristalice za službu „vječnog klanjanja“ koje je on predvodio.

Marie-Zélie Guérin preminula je sa samo 46 godina 28. kolovoza 1877. u Alençonu. Njezin muž umro je u 71. godini života 1894. u dvorcu La Musse nakon duge bolesti od arterioskleroze, uzetosti i jakih duševnih smetnji koje je on prikazao Bogu.

Još 1957., za ponaosob gđu i gosp. Martin, počele su prve pripreme za njihovo eventualno proglašenje blaženima. Njihovi su posmrtni ostatci 1958. položeni u jedan grob iza bazilike u Lisieuxu, a u svibnju 2008. ekshumirani i pohranjeni u novi relikvijar koji je postavljen u kripti bazilike.

Papa emeritus Benedikt XVI. na Misijsku nedjelju 2008., u katedrali u Lisieuxu proglasio ih je blaženima, a svetima također na Misijsku nedjelju 2015. papa Franjo tijekom Biskupske sinode o obitelji. Kao liturgijski spomendan uzet je 12. srpnja, dan njihova vjenčanja.

J.P., KT