8. kolovoza

Sv. Marija od Križa MacKillop, redovnica


Sveta Marija od Križa MacKillop rođena je 15 siječnja 1842. u Fitzroyu, danas Melbourne, Australija. Bila je prvo od osmero djece u obitelji Alexa MacKillopa i Flore, rođ. McDonald.

Na krštenju je dobila ime Mary Helen. Roditelji su joj bili škotski emigranti koji su imali duboke katoličke korijene.

Njezin otac Alex studirao je nekoliko godina katoličku teologiju, ali se nakon završetka studija nije odlučio za svećeništvo, nego emigrirao u Australiju. Helenin brat kasnije je postao isusovac koji je radio s Aboridžinima, a jedna njezina sestra također je postala redovnica.

Mary Helen je imala jako tešku mladost jer je njezin otac, iako brižni suprug, nakon loših poslovnih poteza odveo cijelu obitelj u bijedu i neimaštinu. Sama Helen počela je već raditi kada je imala 14 godina kako bi nadoknadila očeve pogreške. Budući da je bila školovana, brzo je napustila težačke poslove te je postala učiteljica. Odmah je uvidjela potrebe siromašnih za školovanjem, a kako se već od malena susretala s najsiromašnijima, odlučila je pokrenuti školu za izobrazbu i školovanje toga sloja društva. Njezin rad sa siromašnima privukao je župnika p. Juliana Tenisona Woodsa koji je brzo postao njezin suradnik u školovanju mladih osoba. On je kasnije postao voditelj školstva u Južnoj Australiji, što je omogućilo ostvarenje ideje za osnivanjem nove redovničke zajednice sestara koje će se brinuti za obrazovanje najsiromašnijih. Helena sa svoje dvije sestre Anom i Alexandrom godine 1866. osnovala je Kongregaciju Sestara sv. Josipa od Presvetog Srca Isusova (Sisters of St. Joseph of the Sacred Hearth, RSJ). Vrlo brzo njezina kongregacija vodila je 40 redovničkih škola.

U svibnju 1902. doživjela je srčani udar, a preminula je u Sydneyu 8. kolovoza 1909. Pokopana je u kapeli matične kuće Mary MacKillop Memorial Chapel. Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19. siječnja 1995. u Sydneyu, a papa emeritus Benedikt XVI. svetom u Rimu 17. listopada 2010. Prva je svetica Australije i tamošnjeg kontinenta. Danas njezin rad nastavljaju njezine redovnice koje je osnovala, a djeluju u sedam zemalja i imaju oko 900 članica.

KT