8. lipnja

Sv. Medard, biskup


Sv. Medard (Medardus, francuski Médard ili Méard) je bio biskup Noyona. Rođen je oko 457. u elu Salencyju u Pikardiji kao sin plemićke obitelji.

Otac mu je bio franačkog, a majka galsko-rimskog podrijetla.  On je kao njihov sin bio pripadnik prvoga "francuskoga" naraštaja koji je nastao spajanjem dva plemena.

Školovao se u Vermandu i Tournaiu te je potom zaređen za svećenika. Već kao mlad posjedovao je dar proroštva pa je svom prijatelju Eleuteriju rekao da će postati biskup u Tournaiu i to se obistinilo. Pobožan i mudar mladić, s 33 godine postao je biskupom Vermanda u Pikardiji, ali je 531. sjedište biskupije premjestio u Noyon (danas departman Oise).

Godine 532. postao je i biskupom Tournaia (Belgija) i ujedinio dvije biskupije. Kao biskup i misionar u Flandriji činio je mnoga čudesa i junak je brojnih legendi. Živio je s motom: "Protiv svakog zla treba se boriti dobrotom!"

Sv. Medard preminuo je 8. lipnja 545., u Noyonu. Franački kralj Klotar I. pokopao ga je u kraljevskom gradu Soissonsu, a iznad njegova groba podignuta je slavna benediktinska opatija koja nosi njegovo ime.

Zanimljivo, prema pučkom vjerovanju, ako na Medardovo pada kiša, bit će kišovito 40 dana jer: "Što Sv.  Medard daje, to 40 dana traje."

Sv. Medarda zazivaju kod lošeg vremena, potrebe za kišom, neplodnosti, zubobolje, a zaštitnik je meteorologa, seljaka, vinogradara, pivara, zatvorenika, kišobranara, dobrih žetvi i dobrog vremena te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Ime mu je njemačkog porijekla i znači čašćen i smion.

Ž.I., KT