11. lipnja

Sv. Paola Frassinetti


Sv. Paola rođena je 3. ožujka 1809. kao treće od petero djece u obitelji Giovannija i Angele Frassinetti,u talijanskoj Genovi. Još kao dijete predavala se Božanskoj milosti jer joj je majka Angela uvijek bila krjepostan uzor.

Kad joj je bilo devet godina, umrla je njezina majka, pa je tetka došla pomagati u kućanstvu. Tri godine poslije umrla je i tetka te je vodstvo kuće spalo na nju. Prva sveta pričest i ređenje starijeg brata bili su za nju trenutci duboka razmišljanja o božanskom pozivu. U krugu obitelji primila je osnovno obrazovanje naučivši pisati i čitati. Otkrivala je pomalo što Bog od nje želi, ali kako joj otac nije pristao na to, trudila se utišati u sebi poziv za služenjem. Sva četvorica njezine braće postali su svećenici.

Kad je Paoli bilo 19 godina, odselila se svom bratu Giuseppeu koji je u međuvremenu postao župnik u malom selu Quinto na obali Ligurskog mora. Svake bi nedjelje u šetnji razgovarali o Bogu. S vremenom im se pridružila nekolicina drugih djevojaka, dok je Paola sve jasnije razaznavala što Bog od nje želi – odlučila se za poziv odgajateljice. Stoga je 1834. utemeljila malu zajednicu nazvavši je Kćeri Svete vjere koja je u to vrijeme brojala sedam članova. One su bile djelatne u novootvorenoj školi koja je s radom započela u crkvi sv. Klare u selu. Već dogodine vlč. Luca Passi, župnik u Bergamu kod Milana i budući blaženik Katoličke Crkve, pozvao je sestre da postanu članice redovničke družbe u začetku. Paola je prihvatila poziv, pa je osnovana Družba sestara svete Doroteje.

Godine 1841. sestra Paola utemeljila je samostan u Rimu, pa zatim isto nastavila činiti po cijeloj Italiji. Kasnije su sestre došle do Malte, Portugala i Brazila. Danas žive na svim kontinentima svijeta, u duhu svoje utemeljiteljice.

Sestra Paola Frassinetti umrla je 11. lipnja 1882., a 24 godine nakon ukopa potvrđeno je kako joj je tijelo ostalo neraspadnuto. Papa Pio XI. blaženom ju je proglasio 1930., a kanonizirao ju je Sv. Ivan Pavao II. godine1984. Danas su njezini zemni ostatci vidljivi ispod oltara kapelice matične kuće Družbe u rimskoj ulici Sant'Onofrio 38.

KT