13. travnja

Sv. papa Martin I.


Papa Martin I. sazvao je Lateranski koncil, osudio monoteletizam, te je zbog toga bio proganjan. Crkvom je upravljao od 649. do 656.

Rođen je u Todi, u Umbriji, upisan među rimske klerike, a 649. izabran je za papu, te je odmah u listopadu 649. održao dobro posjećenu Lateransku sinodu na kojoj je osuđeno učenje da je u Kristu samo jedna volja.

Neumorno je nastojao da posvuda budu prihvaćeni zaključci ove sinode i time je došao u sukob s politikom cara Konstansa II.

Još za vrijeme Lateranske sinode bizantski namjesnik Olimpije nastojao se domoći Pape, kojega je smatrao nezakonitim jer nije tražio potvrdu svoga izbora od cara. Ubrzo su se Papa i Olimpije sprijateljili. Papa je bio u sporazumu s Olimpijem kad se on na čelu svojih četa proglasio neovisnim o bizantskom carstvu.

Novi namjesnik Kalliopa kreće s vojskom na Rim da nakon pobune ponovno uspostavi carsku vlast. Bolesni Papa uzalud je tražio utočište u svojoj biskupskoj crkvi, 17. lipnja 653. jer je bio zarobljen te odveden na otok Naxos, a potom u Carigrad. Tu su s njim postupali na najsramotniji način. Budući da je dulje vremena bio u sporazumu s pobunjenikom Olimpijem, poveden je protiv njega postupak kao protiv veleizdajnika. Ubrzo mu je izrečena smrtna kazna i bačen je u tamnicu. Tu ga je nakon poniženja zateklo pomilovanje od smrtne kazne koje mu je od cara izmolio umirući patrijarh Pavao.

Kako piše KTA, odveden je 17. ožujka 654. u progonstvo na Kerson u Crnome moru gdje ga smrt ubrzo oslobađa svih muka. Papa je naročito trpio zbog toga što ga je rimski kler ostavio na cjedilu. Taj je kler pokleknuo pred državnom vlašću i pod carskim pritiskom te još za njegova života izabrao novog papu Eugena I.

KT