29. svibnja

Sv. Polion, mučenik


Sv. Polion, lektor - kršćanski mučenik iz rimskog grada Cibale (današnji Vinkovci) bio je poznat po svojoj revnosti i zauzetosti u vjeri.

 

Kada je za vrijeme cara Dioklecijana i Maksimijana protiv kršćana buknulo krvavo progonstvo, Probo – srijemski prefekt, upravitelj velike rimske pokrajine, počeo je odmah u djelo provoditi carske ukaze te su mu prvi na udaru bili klerici. Tako su po njegovom nalogu bili pogubljeni u Singidunumu (današnji Beograd) svećenik Montan, u Srijemskoj Mitrovici slavni biskup Sv. Irinej i đakon Demetrije, a u Vinkovcima (baš na godišnjicu njihove smrti) sveti biskup Euzebije. Probo je dao pogubiti i mladog poletnog lektora Poliona – poznatog po svojoj revnosti i zauzetosti u vjeri.

Mladi Polion najprije je bio predveden pred namjesnika Proba, ali nije pokazao ni najmanjeg znaka straha. Znao je da za svoju vjeru mora svjedočiti i zato je posve slobodno rekao kako se zove i koju službu u Crkvi obavlja. Namjesnik ga je optužio da je on jedan od onih što djevojkama tjeraju strah u kosti pred brakom i što ih nagovaraju na čistoću i djevičanstvo.

Namjesnik je bio osupnut njegovim hrabrim svjedočenjem vjere i kršćanskih dužnosti, ali je cinički odvratio: „Koja li je korist od toga da sa smrću netko izgubi ovo svjetlo i sve tjelesne radosti?“ Mladić mu je odgovorio: „Vječna je svjetlost daleko uzvišenija i nadmoćnija od ove zemaljske i neprolazna su dobra daleko slađa od prolaznih. Nije, dakle, pametno ono što je trajno zapostaviti prolaznome i nesigurnome.“

Probo je uvidio kako s hrabrim i pametnim mladićem raspravljanjem neće stići daleko te mu je, poput svih silnika, zaprijetio smrću. Prijetnje Poliona nisu uplašile i odlučno je odbio žrtvovati rimskim bogovima.

Bio je spreman umrijeti za svoja uvjerenja te mu je poručio neka slijedi što mu je naređeno, a da će on slijediti nauk svojih učitelja te s radošću poći na muke koje ga čekaju.

Rimski namjesnik dao ga je odmah pogubiti tako da bude živ spaljen.

Izvještaj o ovom vinkovačkom mučeniku nalazi se u spisu Mučeništvo Sv. Poliona. U Jeronimskom martirologiju Sv. Polion se spominje 29. svibnja kada se slavi u Vinkovcima.  Uz tamošnju župu ima i skupina mladih koja se naziva Polionovi drugovi i trude se nasljedovati njegove vrline, a osobito hrabro ispovijedanje vjere.

Ime Polion dolazi iz latinskog jezika i znači moćan, jak.

T.M.I., KT