16. studenoga

Sv. Roque González y de Santa Cruz, isusovac


Sv. Roque González bio je sin španjolskih kolonista koji je kasnije postao mučenik i zaštitnik nekoliko južnoameričkih gradova u Argentini i Paragvaju.

Sv. RoqueGonzález rođen je 1576. u gradu Asunción koji se danas nalazi u Paragvaju. Bio je sin španjolskih kolonista Bartolomeja Gonzáleza de Villaverda i Marije de Santa Cruz koji su bili plemići. Osim španjolskog od malih nogu naučio je tečno domorodački jezik guaraní.

Odmalena je imao dobro školovanje te je krenuo na studij teologije. Za svećenika je zaređen 1598. u dobi od 22 godine. Desetak godina poslije stupio je u Družbu Isusovu i počeo djelovati kao misionar među plemenima današnjeg Brazila. Prvi je bijelac i Europljanin koji je stupio u regiju današnje brazilske države Rio Grande do Sul.

Dolazak u neistražene krajeve nije bio nimalo lagan i bezopasan. To je bilo moguće tek nakon što je stekao povjerenje lokalnih vođa za koje su bijeli ljudi bili sinonim španjolskih kolonista koji otimaju zemlju i ubijaju domorodce.

U svojem višegodišnjem djelovanju osnovao je brojne misije, isusovačke institucije, škole na južnoameričkom kontinentu koje se danas protežu na više država. Neke od prvobitnih misija danas su gradovi.

Ipak nije sve išlo glatko s domorodcima. Krajem 1628., točnije 15. studenoga, dok je nadgledao radove za podizanje novoga zvona za crkvu pri misiji Todos los Santos de Caaró, napala ga je skupina mještana koja se protivila izgradnji misije te ubila njega i još nekoliko svećenika. Njihova su tijela spaljena zajedno s crkvom.

Danas je ovaj mučenik zaštitnik nekoliko južnoameričkih gradova u Argentini i Paragvaju.

Blaženik je od 1934., svetac od 1988. Kanoniziran je zbog njegova misionarskog djelovanja među domorodcima i radi mučeničke smrti.

D.S.I/KT