22. lipnja

Sv. Toma More


Crkva se 22. lipnja prisjeća Tome Morea, engleskog državnika, pisca i mučenika rođenog 7. veljače 1478. u Londonu.

Bio je odgojen u kući lord-kancelara, kardinala Mortona, te u Canterbury Collegeu u Oxfordu. Od 1494. dao se na studij prava pa je za to vrijeme stanovao četiri godine kod engleskih kartuzijanaca, te će kao i oni postati mučenik katoličke vjere i Crkve, posebno Pape i papinstva. Dao se marno i revno također na humanističke studije te prijateljevanje s Erazmom Roterdamskim i s engleskim teologom i humanistom Johnom Coletom... Godine 1504. More je kao narodni zastupnik u parlamentu izrazio svoje negodovanje kralju Henriku VII. zbog njegovih zakona o porezu. Tada se povukao iz političkog života te pošao najprije u Louvain, pa onda u Pariz da se na tamošnjim visokim učilištima posveti opet studiju. U javni je život ušao opet nakon smrti Henrika VII., te je tada postao kraljevski savjetnik, piše laudato.hr. Nakon raznih diplomatskih misija, odlikovan je kraljevskim odlikovanjem – plemstvom, te je 1520. postao tzv. podčuvar kraljevske riznice.

Kad je kralj Henrik VIII. planirao prekinuti svoj zakoniti brak, pitao je i Morea za savjet. Dakako da je More stajao uvijek uz crkveni zakon. Njegov osobni obzir prema kralju i njegov duboki respekt pred kraljevskim autoritetom držao ga je ipak očevidno u opoziciji pred kraljevim brakolomstvom te pred protupapinskim zakonima. Kralj Henrik VIII. htio je otpustiti svoju zakonitu ženu Katarinu te oženiti Anu Boleyn. Zbog toga je htio najprije prisiliti kler da ga prizna „čuvarom i glavarom engleske Crkve“; na početku je još dopustio dodatak – „koliko je to dopušteno jednom kršćaninu“. Toma More kao lord-kancelar odrekao se te svoje visoke službe. To je ispočetka značilo sa svojom obitelji pasti na prosjački štap.

U Londonu je 22. lipnja 1535. odrubljena glava velikom kardinalu, Moreovu prijatelju, Johnu Fisheru jer nije htio priznati Henriku VIII. da je poglavar engleske Crkve, a ni valjanost kraljeva drugog braka. Ni More nije više morao dugo čekati da mu se zbog istog razloga i na isti način to dogodi. Bilo je to također u Londonu 6. srpnja 1535. Thomas je bio posve miran prije nego će podnijeti smrt.

Toma More je jedan od velikih ljudi, ne samo kao znani humanist, pisac Utopije, nego još kudikamo više kao mučenik savjesti, vjernosti svojoj katoličkoj vjeri i namjesniku Kristovu na zemlji. On je svakog dana išao na misu i primao svetu pričest. Njegovo je načelo bilo: „Prvi sat svakog dana darujem nebeskom Kralju. Ostalo vrijeme darovat ću svom zemaljskom kralju.“

J.P., KT