18. ožujka

Sveti Ćiril Jeruzalemski


Ćiril Jeruzalemski, biskup Jeruzalema rodio se oko 313./15. u istome gradu. Roditelji su mu bili kršćani, pa su i sina odgojili u kršćanskom duhu. Izvrsno je poznavao Sveto pismo i djela crkvenih pisaca.

Zaređen je oko 335. za đakona, a 343. za svećenika, u razdoblju oštrih teoloških rasprava, političkih i unutarcrkvenih sukoba. Postao je nakon smrti jeruzalemskog biskupa Maksima 348. njegov nasljednik. Jedno je vrijeme vrlo plodno i nesmetano djelovao, ali se kasnije upustio u raspravu s Akacijem iz Cezareje, koji je bio napola arijanac, a smetalo ga je da je I. nicejski sabor u svome 7. kanonu dao počasni primat jeruzalemskom biskupu. Radilo se posve o ljudskom prestižu, želji za vlastitim ugledom. Zato je oklevetao Ćirila, podvalivši mu vjerske zablude, te da je prodao neki dragocjeni crkveni palij.

Tako je Ćiril 358. prognan u Tarz (danas Turska), a tamo je svojim djelovanjem i propovijedanjem pridobio naklonost vjerničkog puka i biskupa. Oni su u njemu upoznali pravovjernog biskupa i čovjeka bez mane koji je nevin otjeran u progonstvo. Vratio se 378. u Jeruzalem i sudjelovao na Drugom općem saboru u Carigradu 381., gdje je svojim naukom opovrgao postavke Makedonija i Arija, tako da mu je priznata pravovjernosti i zakonitost biskupovanja na jeruzalemskoj biskupskoj stolici.

Vrstan vjeroučitelj, proslavio se svojim katehezama s kojima je dao sjaj književnoj vrsti kateheza, naviještanju preko sustavne pouke. Kroz svoje 24 kateheze, u kojima je razvio i protumačio vjerske istine i nauk o trima važnim kršćanskim sakramentima – krštenju, potvrdi i euharistiji, dao je vrlo vrijedan uvid u svoje doba tj. u 4. stoljeće, a osobito u vjerske i liturgijske prilike u Jeruzalemu.

Kako piše Bitno.net, preminuo je u Jeruzalemu 387., nakon 38 godina biskupstva, od kojih je 16 godina proboravio u izgnanstvu. Papa Leon XIII. proglasio ga je 1893. crkvenim naučiteljem. Već od davnina štuje ga kao sveca i Istočna i Zapadna Crkva. Ime Ćiril perzijskog je porijekla i znači „mladi kralj“.

KT