10. listopada

Sveti Daniel Combini, biskup i misionar


Sveti Daniel Combini 1867. osnovao je u Veroni Institut Misionara za Afriku koji se danas nazivaju „Combonijevi Misionari Srca Isusova“.

Sveti Daniel Comboni rođen je u mjestu Limone sul Garda u blizini Brescie u Italiji 15. ožujka 1831. Bio je četvrto od osmero djece u obitelji Luigia Combonia i Domenice Pace. Vrlo rano počeo je ministrirati u župnoj crkvi. Nakon završene pučke škole primljen je na institut kojeg je u Veroni za siromašne mladiće utemeljio svećenik don Nicola Mazza. U zavodu se vrlo rano oduševio za misijski rad.

Za svećenika ga je 31. prosinca 1854. u Trientu zaredio Bl. Ivan Nepomuk Tschiderer. Godinu kasnije dragovoljno odlazi u selo Buttapietra, šest kilometara od Verone, kako bi dvorio oboljele od kolere.

U rujnu 1857. slijedi plan don Mazze za odlazak u središnju Afriku. Tako u veljači 1858. stiže u misijsku postaju Sveti Križ. Pothvat, međutim, doživljava neuspjeh.

Samo godinu kasnije 1859. morao se vratiti u Italiju zbog tropske temperature (vrućice) koju njegov organizam i tijelo nisu mogli podnijeti. No, Daniele je zauvijek zavolio Afriku.

Na grobu Sv. Petra u Rimu 15. rujna 1864. Comboni stvara novi plan i strategiju duhovne obnove Afrike.

Godine 1867. osniva u Veroni Institut Misionara za Afriku koji se danas nazivaju Combonijevi Misionari Srca Isusova. Uvjeren je kako Afriku valja spašavati uz pomoć Afrike.

Comboni uskoro osniva dvije zajednice, jednu mušku i jednu žensku, čiji će članovi biti spremni dati život za Afriku.

Nakon toga s prvim sljedbenicima odlazi na težak put u srce afričkog kontinenta. Mnogi od njegovih prvih suradnika stradavaju od tropskih groznica, no on ustraje. Usred krvavih sukoba i podivljale sebičnosti borio se protiv trgovine crnim robljem; spreman je usprotiviti se moćnicima i služiti prosjacima; potiče bijelce da vjeruju crncima, a crnce da se pouzdaju u sebe i uzmu budućnost u svoje ruke.

Od Pape i biskupa na I. vatikanskom koncilu Comboni traži značajni svjetski pothvat na dobro Afrike. Ubrzo je, 2. srpnja 1877., imenovan apostolskim vikarom središnje Afrike. Mjesec dana kasnije u Rimu je zaređen za biskupa. Iscrpljen od groznice Comboni umire 10. listopada 1881. u 50. godini života u Sudanu.

Combonijeva se zajednica razgranala u veliko stablo i proširila u Africi, Europi, Latinskoj Americi i Aziji. Kauza za beatifikaciju započeta je 1928., a završena 17. ožujka 1996. kada ga je Sv. papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim. Isti Papa proglasio ga je svetim 5. listopada 2003.

Francisko Pavljuk/KT