20. veljače

Sveti Leon Čudotvorac


Sv. Leon Čudotvorac za života je bio glasovit zbog svetosti i čudotvornosti. Umro je 789., a posebice se štuje kod pravoslavaca.

Leon je rođen u Ravenni, u Italiji, 709. u pobožnoj i bogatoj obitelji. Kao vrlo mlad postao je benediktincem. Preselio se u Kalabriju, južni dio Italije, gdje je vršio svećeničku službu, te je rano postao i biskup u Kataniji. Na Siciliji je bio 15. katanijski biskup i veoma poštovan zbog svoje učenosti, poznat i po svojoj ljubavi prema siromašnima, a poglavito je podupirao udovice. Mnogo je brinuo za svoje vjernike u duhovnim i materijalnim potrebama.

Sveti Leon poznat je i kao Il Meraviglioso, tj. „Čudotvorac“. Gospodin ga je učinio vrijednim dara čudesa i ozdravljenja od svake vrste bolesti, a posebno istjerivanja zlih duhova iz tijela. Živio je na prijelazu vremena između vladavine careva Justinijana II. i Konstantina IV.

Borio se posebno protiv poganstva i vračanja koje je prevladavalo u istočnoj Siciliji. Na isti se dan časti i kod katolika i kod pravoslavaca. Preminuo je u Kataniji na Siciliji, 20. veljače 789.

J.P., KT