26. prosinca

Sveti Stjepan Prvomučenik


Sveti Stjepan prvi je kršćanski mučenik, a bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6,5).

Ništa se ne zna o Stjepanovu ranom životu. Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusove nauke i pripadništva zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za „bogohuljenje“, a potom i do smrti kamenovanjem.

Kako je broj kršćana rastao iz dana u dan, apostoli su osjetili potrebu oformiti svoje pomoćnike i tako nastaju đakoni. Prvotna im je zadaća bila paziti na red kod zajedničkih molitvenih susreta, dijeliti vjernicima poklone i nositi euharistiju bolesnima i utamničenima. Najugledniji i najenergičniji među đakonima bio je Stjepan. Tek što je počeo djelovati istaknuo se revnošću i čudesima, koja je Duh Sveti činio preko njega. Navukao je na sebe mržnju starih židova zbog plemenite i smione slobode kojom je naviještao Evanđelje u svakoj prigodi.

Tako jednog dana, kad im je predbacio što su progonili proroke i ubili Krista, oni ga izvedoše izvan grada i tu ga kamenuju. Stjepan je tako postao prvi mučenik, prvi je prolio krv za Krista. U trenucima umiranja moli za one koji su mu oduzimali život. Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“ Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Činjenica je da je ova mučenička smrt još više ujedinila prve kršćane i probudila u njima spremnost čak i krvlju svjedočiti svoje uvjerenje: Isus je obećani Mesija, On je Spasitelj svijeta.

Ime Stjepan grčkog je porijekla i znači „okrunjen“. Sveti Stjepan zaštitnik je đakona.

p. Josip Antolović/ KT