Zaštitnica Perua Naša Gospa Karmelska od Malipúa


Papa Franjo se u glavnom gradu Čilea u srijedu 17. siječnja, susreće s mladima u nacionalnom svetištu Naše Gospe Karmelske od Malipúa. Riječ je o patronu Čilea, duboko povezanim s njihovom borbom za neovisnost.

Godine 1785. don Martin de Lacuna naručio je od kipara u Quitou lik Naše Gospe Karmelske, čije je štovanje povezano s borbom za neovisnost čileanskoga naroda. Naime, dana 5. prosinca 1811., generali José Miguel Carrera i Bernardo O'Higgins zatražili su od vikara Santiago de Chilea da slavi misu zahvalnicu za uspjeh u borbi za neovisnost.

Potom je 5. siječnja 1817. general José de San Martin stavio svoje žezlo u desnu ruku Gospina lika te ju imenovao zaštitnicom Vojske Anda. U predvečerje bitke kod Chabuoa, general O'Higgins proglasio je Gospu Karmelsku zaštitnicom i predvodnicom čileanske vojske.

Godine 1818. kako su španjolske snage napredovale, narod i njegove vođe okupili su se u katedrali te do nogu ovoga kipa u molitvi se zavjetovali da će podići crkvu Gospi u čast na mjestu gdje neovisnost Čilea bude potpisana. Zato je i usred bitke kod Maipúa 4. travnja iste godine, general San Martin ohrabrivao svoje vojnike riječima: "Naša Zaštitnica, najsvetija Djevica od Karmela, dat će nam pobjedu, i ovdje ćemo joj izgraditi crkvu kako smo i obećali u spomen svoga trijumfa."

I tako je prije kraja godine položen prvi kamen buduće bazilike, a svetište je dovršeno 1892. Današnja crkva kompletirana je u listopadu 1974.

Godina 1923., na zamolbu čileanskih biskupa Sveta Stolica je proglasila Gospu Karmelsku zaštitnicom svih Čileanaca, a ne samo vojske i mornarice.

Njezinu svetkovinu Čile proslavlja posljednje nedjelje u rujnu.

KT