Božićni dvobroj Katoličkog tjednika


Iz tiska je izišao božićni dvobroj Katoličkog tjednika, posljednji broj u ovoj godini, čiji su središnji sadržaji posvećeni najradosnijoj kršćanskoj svetkovini.

Isus je došao na svijet, ne kao Sin Božji u svoj svojoj slavi, nego kao Sin Čovječji u svoj svojoj bijedi. No, svojim primjerom pokazuje i da se Sin Čovječji može uzvisiti do punine Sina Božjega, piše dr. Dubravko Turalija u tekstu Tko je Isusa dočekao budan?

Prigodom svetkovine Božića, sugovornika smo pronašli u dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću. S njim smo razgovarali o otajstvu Božića, okolnostima u kojima se ova svetkovina proslavlja, ali i o vezama Dubrovnika i Bosne, te je na kraju uputio i svoju božićnu poruku čitateljima Katoličkog tjednika

U rubrici Vjerovati i živjeti dr. Mario Bernadić napisao je tekst pod naslovom Što možemo očekivati od malenoga Božića rođena u štalici? O proslavi Božića u svemiru svoj prilog je poslao suradnik Brane Vrbić.

Nogometna euforija tijekom prosinca zahvatila je cijeli svijet, pa tako i misije naših misionara koji s narodima kojima su poslani – unatoč svim njihovim nedaćama – radosno su navijali i bodrili Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. O jednom takvom zdušnom navijanju pišu nam misionarke na Haitiju s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik.

Juriša se iz Uskoplja uputio na studij u Split i tamo upoznao Katarinu. Ubrzo je ona splitski pogled na more zamijenila pogledom na Vranicu i druga brda koja okružuju Uskoplje. Zaustavila je i svoj studij teologije kako bi došla sa svojim odabranikom u Bosnu. Kako danas oni žive pročitajte u rubrici Ljudi život običaji iz pera Zorana Stojanovića.

Prema dosadašnjoj tradiciji i ove su godine biskupi BK-a BiH u povodu najradosnijeg kršćanskog blagdana, uputili svoje poruke-čestitke svećenicima, đakonima, redovnicima, redovnicama te vjerničkom puku kao i svim ljudima dobre volje. Poruke nadbiskupa vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice te mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića donosimo u cijelosti.

Dok za Božić budete odmarali u toplini svojih domova te se družili na obiteljskim okupljanjima, nikako ne treba zaboraviti onog rođaka ili prijatelja kojemu je, zbog njegova posla, svetkovina Isusova rođenja radni dan...Tko sve mora raditi na Božić? naslov je teksta iz pera Željka Ivkovića.

Kolika je snaga naroda i kako Majka Crkva uvijek prati i pazi na svoju djecu, uvjerili smo se pišući reportažu u župi Kulaši u Banjolučkoj biskupiji u kojoj danas živi svega 20-ak vjernika, ali su oni i dalje odani te i ovaj Božić dočekuju razdraganih duša i okićenih kuća.

Iz rubrike vijesti izdvajamo da je novi apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt stigao, 18. prosinca, u Sarajevo. U Travniku je potpisan ugovor kojim se regulira pravni status Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku i Elči Ibrahim-pašine medrese. Također, u crkvi Kraljice Sv. Krunice na Banjskom Brijegu u Sarajevu proslavljen je spomendan Bl. Drinskih mučenica.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike. Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT