Država istine


Znamo da je Krist neprestano navješćivao dolazak kraljevstva Božjega. Iz toga su neki, krivo, zaključili da će On biti poput drugih kraljeva i da će Njegovo kraljevstvo biti ovdje. Međutim, On je uvijek uz kraljevstvo vezao poziv na obraćenje.

Piše: Bazilije M.

Svima nam je poznat razgovor između Pilata i Krista. U jednom trenutku poteglo se pitanje je li Krist kralj židovski? Krist je ustvrdio da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Kad bi bilo od ovoga svijeta, njegovi bi se sluge borile za njega. Pala bi krv. Bilo bi klanja. Buna. Ubojstava. Spletki. Laži. Izdaja. I tako redom. Pilat je inzistirao na pitanju: „Ti si, dakle, kralj?“ Isus izjavljuje da jest kralj, ali kralj istine. A kraljevstvo istine nema posebnoga teritorija, nema žezlo, vojsku, carinu, administraciju, strategiju…

Znamo da je Krist neprestano navješćivao dolazak kraljevstva Božjega. Iz toga su neki, krivo, zaključili da će On biti poput drugih kraljeva i da će Njegovo kraljevstvo biti ovdje. Međutim, On je uvijek uz kraljevstvo vezao poziv na obraćenje. A to je temeljno - promjena puta. Promjena mišljenja. Obrat misli. Njegova tvrdnja da je došao uspostaviti kraljevstvo istine daje nam do znanja da je promjena mišljenja – napuštanje laži i pristajanje uz istinu.

Vlast zemaljskoga kraljevstva zahvaća samo jedan sloj života. Istina zahvaća cijeli život. Ona prožima dušu i tijelo. Duh i povijest. Ona sve dovodi k sjaju. U hebrejskom jeziku istina je ono što je čvrsto. Ono što drži. Laž je lebdjenje u zrakopraznom prostoru. Horor. Kaos. Pomutnja. Kada mislimo istinito, tada smo na čvrstom tlu. I kada govorimo istinito. I radimo. Istina sve ljude i cjelokupnu stvarnost  dovodi k onome što jest. Neuzdrmljivom.

Krist je došao razoriti kraljevstvo oca laži. Zmije. Ona je ubacila laž u ljudske misli i tako sve dovela do iskrivljenja. Cijeli svijet je pod zlim, a to znači u laži. Pilat laže. Narod laže. Veliki svećenici lažu. Vojnici lažu. I Kristovi učenici su tada bili u laži. („Ne poznam toga čovjeka!“) Krist je bio prvi kralj istine i istinski kralj. Od Njega se počelo širiti kraljevstvo istine. Eno ga već u Petrovoj duši. U njegovoj krvi. I u krvi tolikih koji su povjerovali u istinu. Pilat je smaknuo Istinu. Dao ju je razapeti. Nije slušao glas istine. Krist je rekao: „Tko je god od istine, sluša moj glas!“ Znamo da se Pilat pravio agnostikom i skeptikom: „Što je istina?“ To je služilo za vanjsku uporabu. Unutar sebe je bio kukavica. Strašljivac. Rob vladanja. Rob oca laži.

Samo postojanje istine dokaz je njezine neuništivosti. U Kristu se to pokazalo na sasvim osoban način. On jest Istina. Bio je ubijen. Zanijekan. Pokopan. I treći dan je uskrsnuo! Sada je čvrst oslonac za sve koji traže osobnu, životnu, vječnu, istinu. On u njima uspostavlja svoje kraljevstvo istine. Čisti ih od svake laži. A to čišćenje počinje od misli. U misli im šalje Duha Istine koji ih uvodi u svu istinu.

„Ne bojmo se kad se ljulja zemlja i ruše kraljevstva i vlasti!“ To Istina prolazi zemljom i uspostavlja svoju državu. Neuzdrmljivu. Onu koja istinski sve drži.