Sarajevo

Iz tiska izišao Katolički tjednik 47/ 2022


Svjetlo dana ugledao je 47. broj Katoličkog tjednika koji donosi pregršt aktualnih i zanimljivih sadržaja te standardnih rubrika, a središnja tema novoga broja je došašće...

Vrijeme došašća prethodi najradosnijem kršćanskom blagdanu – Božiću, a obilježeno je radošću nadanja, duhom iščekivanja, ali i pokore. Predstavlja dolazak Spasitelja – onaj koji se već zbio i onaj koji tek slijedi na kraju vremena. Sugovornika smo tom prigodom pronašli u predsjedniku Katedre liturgike na KBF-u u Sarajevu dr. Ivanu Raki.

O važnosti najvećih katoličkih svetkovina govori činjenica da nas do njih vodi vrijeme priprave – kako ka Uskrsu korizma, tako k Božiću došašće ili advent. U tom razdoblju stapaju se liturgijski, duhovni, ali i tradicijski elementi od kojih svi – na svoj način – daju ovom vremenu priprave svoj obol i puninu. Više o elementima došašća pročitajte u rubrici Ljudi, život, običaji iz pera Josipe Prskalo.

U nazočnosti hrvatskih hodočasnika, svećenika i bogoslova Hrvata koji su na službi ili studiraju u Svetoj zemlji te domicilnoga puka, u Jeruzalemu je, na Sionu, 14. studenoga svečano otkriven kip Sv. Nikole Tavelića. Više o tome u rubrici U izlogu gdje također možete pročitati izvješće s Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U Radosnoj vijesti za studeni javlja se misionar u Zambiji don Boris Dabo koji donosi svoj doživljaj već dugogodišnjeg života ondje i poručuje: misijski mjesec nikad ne prestaje! Njegovo razmišljanje prenosimo u cijelosti.

U ovotjednoj reportaži bili smo u Dragunji, župi koja se smjestila podno planine Majevice 20-ak kilometara sjeverozapadno od Tuzle. Više o ovome kraju pročitajte iz pera Josipa Vrička.

Iz rubrike vijesti donosimo podatak kako su vjernici filijale Majdan, koja pripada župi Mrkonjić Grad, proslavili 14. studenoga blagdan svojega nebeskog zaštitnika Sv. Nikole Tavelića te je upriličen blagoslov prostorija novoizgrađenog pastoralnog centra koji se nalazi tik uz crkvu. Vašoj pozornosti preporučamo i vijest da je od 18. do 21. studenoga vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić boravio je u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ovo je prvi pohod mons. Vukšića otkako je preuzeo službu vrhbosanskog nadbiskupa, Crkvi u Makedoniji i Skopskoj biskupiji koja je sufraganska biskupija Vrhbosanske metropolije.

Svjetsko prvenstvo u Kataru organizirano je pod službenim sloganom Očekujte nevjerojatno. I moglo bi biti baš tako. Iz nekoliko (različitih) razloga. A o čemu svjedoče brojni prijepori što ga prate praktički od 2010. kada je FIFA šokirala svijet dodjeljujući Mundijal toj arapskoj zemlji. Više o tome u razmišljanju Josipa Vrička.

Na posljednjoj stranici možete pročitati vijest kako je božićna jelka stigla na Trg Sv. Petra u Vatikanu i to i iz talijanske pokrajine Abruzzo. Uzdizat će se uz jaslice u cijelosti izrađene u drvu, koje dolaze iz Sutrija, općine nedaleko od Udina.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije!

Ž.I., KT