Izašao 43. ovogodišnji broj Katoličkog tjednika


Središnja tema novoga broja Katoličkog tjednika je razmišljanje o Domovini.

Nekada se veličina i vrijednost nečega mogu bolje pojmiti kada ih se promatra s određene "distance". U tom kontekstu željeli smo na temu hrvatskoga domoljublja razgovarati s nekim tko živi izvan domovine, a sugovornika smo našli u dr. Adolfu Polegubiću, pastoralnim teologom, novinarom i pjesnikom koji živi i radi u Njemačkoj...

Sedamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Petnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH upriličeni su 20. listopada. Misu je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u BiH.

Na Misijsku nedjelju, 21. listopada Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Ivka Lučić, s. Elizabeta Žuljević i s. Franciska Ivanović primile su misijski križ u Sarajevu.

Uoči Misijske nedjelje kada su četiri Školske sestre franjevke Krista Kralja primile misijski križ, razgovarali smo sa s. Uršom Marinčič, iz Mariborske provincije, koja će u Ugandi misijski službovati zajedno s trima susestrama iz Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Jedno od predgrađa Banje Luke, na njezinu sjevernom dijelu, jest i Budžak. Ondje od 1980-ih egzistira istoimena župa, koja, zanimljivo je i pomalo neobično, još uvijek nema ni svoga patrona, a ni crkvu. Ona je, možemo reći, svojevrstan primjer nastanka jedne župe koji je uslijed povijesnih (ne)prilika značajno prolongiran…u novoj reportaži pročitajte zanimljivu reportažu o Budžaku.

Ovogodišnja proslava blagdana Sv. Luke, zaštitnika franjevačkog samostana u Jajcu, imala je bogat četverodnevni sadržaj od 15. do 18. listopada, koji je uključivao otvorenje muzeja u samostanu, a kulminirao je 17. listopada posvetom župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za nebeskog zaštitnika ima Sv. Luku evanđelistu, a nalazi se u sarajevskom naselju Novi Grad, svečano je 18. listopada proslavila svoj patron.

Na blagdan Sv. Luke 18. listopada euharistijskim slavljem i svečanom akademijom Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu proslavio je svojeg nebeskog zaštitnika.

Caritas biskupije Banja Luka, uz financijsku podršku Europske unije, u okviru projekta Poštujmo žene iz ruralnih područja obilježio je 15. listopada, nizom različitih aktivnosti i događaja, Međunarodni dan žena na selu.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale standardne rubrike u Katoličkom tjedniku. Čitajte Tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT