Izišao uskrsni dvobroj Katoličkog tjednika


Iz tiska je izišao uskrsni dvobroj broj (13-14) Katoličkog tjednika, čiji su središnji sadržaji usmjereni na najveću kršćansku svetkovinu: Uskrsnuće Gospodinovo.

U povodu najveće kršćanske svetkovine – Uskrsa, sugovornika smo pronašli u subotičkom biskupu mons. Ferencu (Franji) Fazekasu.

Prema ustaljenoj praksi, u uskrsnom dvobroju donosili smo poslanice biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Međutim, od ove godine mjesni ordinariji u BiH odlučili su u povodu najveće kršćanske svetkovine Uskrsa uputiti zajedničku poslanicu koju prenosimo u cijelosti.

Dr. Dubravko Turalija nam je poslao prilog pod naslovom Uskrsnuće prema evanđeoskim spisima Mateja i Marka. U tekstu koji je naslovio Široki obzori spasenja dr. Mario Bernadić se pita koliko se kršćanin smije nadati te dokle sežu obzori spasenja.

Brane Vrbić poslao je prilog o tome što bilježe nekršćanski pisci o povijesnom Isusu.

Zajednički element svih evanđelja je isticanje Isusove pobjede nad smrću i njegova želja da se ta vijest širi među ljudima. U svim zapisima Isus je inicijator kontakta i dijaloga sa svojim učenicima. Drago Župarić je zaronio u dubinu svetih spisa kako bi istražio i razmotrio prve riječi koje je Isus izrekao nakon što je nadvladao smrt.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale zanimljive rubrike i priloge te razmišljanja među kojima Tjedni društveno-politički inventar Josipa Vrička.

Među brojnim uskrsnim običajima koji naizgled nemaju teološko utemeljenje nalazi se nadmetanje u tucanju jajima, tradicija koja se zadržava i njeguje stoljećima u brojnim kulturama svijeta. Tekst o ovom običaju iz sarajevske župe Briješće napisala je Josipa Miler. O bojanjima jaja u Rami pisao je Zoran Stojanović.

Iz rubrike vijesti izdvajamo dva događaja: pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, biskupi Biskupske konferencije BiH održali su 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru svoje 89. redovito zasjedanje i izvješće da je Katolički školski centar Sv. Josip u Sarajevu 19. ožujka proslavio svoj Dan te 30 godina djelovanja ove obrazovno-odgojne institucije u glavom gradu BiH.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

Ž.I., KT