Katolički tjednik broj 38


Središnja tema novog broja su mediji

U svom uvodniku vlč. Josip Vajdner piše kako je svake godine jedna nedjelja u Katoličkoj Crkvi na osobit način posvećena razmišljanju o značaju i ulozi sredstava društvenih priopćavanja u svijetu. U Bosni i Hercegovini to je posljednja nedjelja mjeseca rujna koja najčešće biva prva u jesenskom godišnjem dobu.

U panorami donosimo izvješća iz Mostara, Herceg Novog i Sarajeva a tu je i Papina poruka povodom 51. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj, trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić proslavio je u Mostaru 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 25 godina svoje biskupske službe.

U Herceg Novom, rodnom mjestu Sv. Leopolda Mandića, 16. rujna, uz sudjelovanje nekoliko tisuća vjernika i hodočasnika i koncelebraciju četiri biskupa i 50-ak svećenika, euharistiju uz neraspadnuto svečevo tijelo predslavio je mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolita splitsko-makarski.

Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna, Franjevačka provincija Bosna Srebrena proslavila je svoj naslovnik. Po drevnom običaju franjevci Bosne Srebrene okupili su se na Kapitul „na rogožinama“, to jest bratskom susretu na kojem se slavi patron Provincije. Ovogodišnji susret upriličen je u samostanu Sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu.

Ususret Svjetskom danu sredstava društvene komunikacije koji se na prostoru BiH obilježava treće nedjelje u rujnu, sugovornika smo našli u vojnom biskupu u BiH i predsjedniku Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH mons. dr. Tomi Vukšiću.

Nakon više od 18 mjeseci zarobljeništva, uz pomoć omanskog sultanata, oslobođen je svećenik o. Tom Uzhunnalil, indijski misionar otet u Jemenu u ožujku 2016. Odmah po oslobađanju otputovao je u salezijansku upravu u Rimu te se pritom susreo s papom Franjom. Više o tome u rubrici Križnim putem kršćana danas.

Kao specijalni prilog donosimo presjek svih tiskovina, radio-postaja i televizija koje djeluju u BiH.

U povodu Svjetskog dana medija koji se na poticaj biskupa u Bosni i Hercegovini obilježava na posljednju nedjelju u rujnu, razgovarali smo s Marinom Knežević, diplomiranom teologinjom i urednicom religijskog programa na Radio Televiziji Federacije Bosne i Hercegovine (FTV).

Vašoj pozornosti preporučamo i tekst našeg novog suradnika mr. Olivera Jurišića u rubrici Kroz filozofsku prizmu. Također preporučamo i ostale standardne rubrike i zanimljive tekstove u Katoličkom tjedniku i na portalu nedjelja.ba.

KT