Objavljen 11. ovogodišnji broj Katoličkog tjednika


Novi broj donosi pregršt novih i standardnih rubrika i tekstova.

Nakon povijesne odluke pape Benedikta XVI. o povlačenju s Petrove stolice u veljači 2013., kardinali, njih 114, okupljeni na konklavama 13. ožujka 2013. u Sikstinskoj kapeli za 266. papu izabrali su argentinskog kardinala Josea Mariu Bergoglia koji je uzeo ime Franjo, po svetcu iz Asiza. O njegovu šestogodišnjem pontifikatu razgovarali smo s don Mariom Popovićem, svećenikom Splitske nadbiskupije te službenikom u Državnom tajništvu Njegove Svetosti.

Za katolicizam u Kini, kako piše AsiaNews, 2018. je bila vjerojatno posebna godina. Dok je nada rasla za neke, tuga je prevladala kod mnogih drugih. Sveta Stolica je tobože vidjela znatan napredak na političkoj razini, ali katolici u Kini nisu doživjeli novih stvarnih otvaranja za prakticiranje svoje vjere. U rubrici Križnim putem kršćana donosimo 10 najvažnijih događaja o kineskoj Katoličkoj Crkvi.

Nacionalno vijeće Papinskih misijskih djela (PMD) Bosne i Hercegovine održalo je od 3. do 5. ožujka u Sarajevu svoju 18. godišnju skupštinu. Tijekom susreta nacionalni i dijecezanski ravnatelji razgovarali su o nizu projekata i misijskih akcija. Posebna pozornost posvećena je Misijskoj godini u BiH i pripravi za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019.

Ove se godine obilježava 150. obljetnica od osnutka Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja i 120. obljetnica dolaska prvih sestara u Mostar i Hercegovinu. Upravo je to bilo povodom da posjetimo sestre u njihovu provincijskom sjedištu i samostanu Svete Obitelji u Gradu na Neretvi, u Franjevačkoj ulici 88.

Na Prvu korizmenu nedjelju, 10. ožujka, nakon redovitih nedjeljnih sv. misa, u župi Sv. Ivana Krstitelja na Uzdolu vjernici su obavili tradicionalnu pobožnost križnoga puta uz „Uzdolsku kalvariju“.

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka kard. Puljića, predsjednika BK-a BiH, 5. ožujka u prostorijama Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu održana je 21. sjednica Stalnog vijeća BK-a BiH.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu 4. ožujka održana je teološka tribina na temu Sloboda govora danas. Gosti predavači bili su: prof. dr. Nerzuk Ćurak s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i mr. vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala nedjelja.ba.

Na Prvu korizmenu nedjelju, 10. ožujka, koja je ujedno bila i mlada nedjelja, na misi u novoj crkvi Sv. Marka na Plehanu sudjelovali su bogoslovi iz Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

Papa Franjo imenovao je 11. ožujka mons. Ivana Ćurića, dosadašnjeg generalnog vikara, pomoćnim biskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije dodijelivši mu titulu naslovnog biskupa Tela.

Vašoj pozornosti preporučamo i ostale rubrike. Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT