Objavljen 15. ovogodišnji broj Katoličkog tjednika


Novi broj Katoličkog tjednika donosi pregršt informacija, standardnih tekstova i novih priloga.

Papa Franjo će prigodom svojeg apostolskog pohoda Rumunjskoj od 31. svibnja do 2. lipnja blaženima proglasiti sedmoricu rumunjskih grkokatoličkih biskupa mučenika. U novom intervjuu donosimo razgovor s postulatorom njihove kauze p. Vasileom Manom.

Svoj novi uvodnik vlč. Josip Vajdner je naslovio Raščistiti sa sarajevskim "6. aprilom". Rečeni nadnevak referira se na godinu 1945. kada je na taj dan pao jedan zločinački režim u vidu fašizma i bratskog mu nacizma, a uspostavljen drugi zločinački sustav u liku i nedjelu komunizma.

Prema izvješću Otvorena vrata 2019., procjenjuje se da 11 kršćana bude ubijeno zbog svoje vjere svaki dan. U svom tekstu Brane Vrbić donosi listu pet država gdje su najteži uvjeti za život kršćana.

U rubrici Zov misija donosimo priču o tome kako Caritas kao institucija Katoličke Crkve djeluje u Džibutiju...

Apostolska pobudnica pape Franje Christus vivit, upravljena mladima i čitavom Božjem narodu, objavljena 2. travnja, napisana je u obliku pisma u devet poglavlja. Pišući taj dokument, Papa je objasnio kako se prepustio nadahnuću bogatih razmišljanja i razgovora na Sinodi o mladima koja je održana u listopadu 2018. u Vatikanu. U novom broju donosimo presjek ove pobudnice...

Najsvetiji dio liturgijske godine – razdoblje Velikoga tjedna i Vazmenog trodnevlja, zauzimaju posebno mjesto među katoličkim napjevima hrvatskog naroda. O tome dr. Dubravko Turalija piše u tekstu Biblijska pozadina hrvatskih liturgijskih pjesama Velikoga tjedna i Trodnevlja

Smještena na brežuljcima planine Zvijezde, u dolini rječica Ravančice i Kruškovice, svoje mjesto pod suncem našla je župa Bezgrješnog začeća BDM-a – Vijaka. Riječ je o vjerničkoj zajednici koju čini skupina tipičnih bosanskih sela, udaljenoj 18 km od središta Vareša, 20-ak od Olova te 50-ak km od Zavidovića...U novom broju donosimo reportažu iz ovoga kraja...

U bolnici fra Mato Nikolić u Novoj Biloj 1. travnja preminuo je u 84. godini života, 63. redovništva i 55. godini svećeništva fra Jozo Krešo.

Križni put hrvatskog ranjenika u Domovinskom ratu održan je 6. travnja. Sudjelovalo je oko 170 vjernika koji su pobožnost započeli u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima, zatim preko Radunica, Matijevića Brda stigli do Globarice gdje je slavljena sv. misa.

U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i uz podršku Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije održan je 6. travnja Nadbiskupijski križni put mladih župi Uznesenja Marijina u Rami na Šćitu. U ovom događaju sudjelovalo je više od 600 mladih iz župa 10 dekanata Vrhbosanske nadbiskupije.

Vašoj pozornosti preporučamo i rubriku Tjedni društveno-politički inventar Josipa Vrička.

Čitajte i širite Katolički tjednik i portal nedjelja.ba, glasove nove evangelizacije.

KT