"Facebook" adresa Nacionalne uprave PMD BIH


Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela BiH ovih je dana pokrenula "Facebook" stranicu. Ravnatelj mons. Luka Tunjić je u kratkom razmišljanju objasnio razloge za pokretanje...

Svjestan krize Crkve u suvremenom svijetu koja se manifestira u različitim oblicima i lutanja suvremene civilizacije, sada već sveti papa Ivan Pavao II. govorio je o potrebi nove evangelizacije, koja bi trebala biti „nova u svojoj gorljivosti, u svojim metodama i svojem izrazu.“

Današnji papa Franjo također duboko osjeća potrebu evangelizacije unutar same Crkve i trajnog Kristova naloga svojim učenicima da pođu po svem svijetu propovijedati evanđelje te krste sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

U samo nekoliko riječi sveti papa Ivan Pavao II. izrekao je put kojim treba ići Crkva današnjeg vremena: obnoviti svoju gorljivost te pronaći nove metode i izričaje razumljive djeci, mladima i odraslima. Živimo u digitalnom svijetu koji ne isključuje duhovnost, vjeru i potrebu za Bogom. Ne isključuje ali traži da navještaj Evanđelja bude prisutan u sredstvima komunikacije koje koristi i prostoru u kojem živi. Evanđelje se posuvremenjuje kada se prenosi govorom jasnim današnjem čovjeku, kada je sadržaj Evanđelja dostupan na društvenim mrežama, kada se znalački tumači i posebno kada se živi, kada se svjedoči u svakodnevnom životu. Kao nikad u svojoj povijesti društvo nije bilo bombardirano s toliko različitih sadržaja, informacija, istina, tumačenja, ponuda… Toliko je toga da, nažalost, većina ljudi uopće ne uspije razmišljati o onome što mu se nudi. Često to djeluje tako uvjerljivo da se ni ne mora razmišljati. Ali krajnji rezultat konzumiranja svih tih sadržaja i razmišljanja „tuđom glavom“ jest gubitak kriterija i sposobnosti razlučivanja između važnoga i nevažnoga, između onoga što nas uistinu izgrađuje kao ljude u cjelovitom poimanju osobe, u njegovom dostojanstvu koje ima kao dijete Božje. Krajnji rezultat pristupa sadržajima koji se nude trebao bi biti: čini li nas sve to sretnim osobama te doprinosi li putu prema vječnosti?!

Pronalaziti nove metode i nove izričaje naše društvene zbilje, u kojoj je vjera sastavni njezin dio, poziv je svim ljudima koji traže svoj put, svoju istinu i svoj život. Isus je posvjedočio svojim životom da je on Put, Istina i Život. Želja nam je da sadržaji koji će se naći na ovoj stranici pomognu u selektiranju i prepoznavanju onih sadržaja koji su uglavnom zabavnog karaktera i kratkog daha od onih koji nas čine bliže jedni drugima i bliže Bogu. Sv. Augustin je rekao da je put prema čovjeku i put prema Bogu. Nadamo se da će čovjek kao slika Božja biti mjera našega pisanja, javljanja i naše suradnje te da ćemo na taj način izgrađivati svoju vjeru, biti spremni na izazove nove evangelizacije i pomoći širenju Radosne vijesti u misijskim zemljama. Zato pozivam sve misionare i misionarke, sve prijatelje misija i naše vjernike na suradnju kako bi i ovaj medij, po djelovanju Duha Svetoga, pomogao jačanju naše vjere i širenju kraljevstva nebeskoga na što smo svi pozvani.

Facebook stranicu možete pogledati ovdje.

Mons. Luka Tunjić