Kako definirati Crkvu?


Svakodnevno se susrećemo s pojmom Crkve, međutim rijetko se zastane i razmisli o činjenici što je zapravo Crkva... Najjasniju i najprecizniju definiciju dao nam je Sv. Robert Bellarmin.

Pod pojmom Crkva danas se označavaju tisuće i tisuće protestantskih sljedbi, od kojih neke imaju samo 20-ak članova, bogoslužni prostori, zajednice vjernika, te nažalost i određene negativne pojave, udruženja građana kao što su «Scijentološka crkva» i na kraju Sotonistička crkva.

Jasno je da svatko danas, u duhu vremena relativizma kada ne postoje nikakva pravila, može osnovati «svoju Crkvu». Mnogi će reći da je tako pojam «Crkva» devalviran, da je izgubio svoje prvobitno značenje...

Međutim, definiranje istinske Crkve, rekli bismo originalnog pojma starog 2000 godina, najbolje je izveo  Sv. Robert Bellarmin u De Ecclesia militante, lib. III., cap. 10.: «Crkva je samo jedna, a ne dvije; i ta jedna i prava Crkva je zajednica ljudi povezanih ispovijedanjem iste kršćanske vjere i zajedništvom istih sakramenata, pod vlašću zakonitih pastira, a naročito jedinoga Kristovog namjesnika na zemlji – Rimskog prvosvećenika.»

Iza ovako sažete misli o tako kompleksnom pojmu stoji isusovac, kardinal i teolog, Roberto Bellarmino. Rođen je 1542. u Montepulcianu, u talijanskoj pokrajini Toscani. Bio je nećak pape Marcela II. Godine 1560. stupio je u red Družbe Isusove, a 1570. zaređen za svećenika.

Na želju pape Grgura XIII. od 1576. do 1588. na Rimskom je kolegiju tumačio tzv. kontroverznu teologiju. I tako je nastalo njegovo slavno djelo Disputationes de controversiis christanae fidei adversus huius temporis haereticos. U njemu se manje više nalazi sve ono što su tada novovjerci širili i naučavali. Bellarmin je na sve to dao odgovor pravovjernog katoličkog nauka.

Slijedila su njegova vrlo vrijedna teološka djela: De translatione Imperii Romani (Preseljenje Rimskog Carstva), Judicium de libro Concordiae (Sud o knjizi Concordiae), De indulgentiis et jubileo (O oprostima i jubileju). Ta su djela doživjela više izdanja, a sačuvala su vrijednost sve do danas.
Godine 1597. Bellarmino je objavio svoj glasoviti Mali katekizamDottrina cristiana breve, koji će doživjeti rekordan broj izdanja i prijevoda na strane jezike. Godinu dana kasnije objavit će veći Katekizam za katehete. Bellarminov katekizam doživio je 400 izdanja te prijevode na 56 jezika, a među njima i na hrvatski. Zbog Katekizma papa Klement VIII. Bellarmina je uzdigao na kardinalsku čast.

Veliki je Bellarmino 17. rujna 1621. preminuo u Rimu. Proces za proglašenje Bellarmina blaženim pokrenut je već 1627., ali ga je proglasio blaženim tek papa Pio XI. 1923., a svetim 1930. te crkvenim naučiteljem 1931.

KT