Koliko košta majčinstvo u BiH?


U mjesecu ožujku se na poseban način govori o pravima žena, o njihovoj ulozi u društvu. Među svim tim ulogama koje hvale, postoji jedna nezamjenjiva, a to je uloga majke. U tom ozračju postavlja se pitanje - koliko košta majčinstvo danas?

Piše: Tina Matić Ilić

Kada društvo danas govori o ženama, „slave se“ ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola i ljude se pokušava osvijestiti o njihovoj važnosti. U tom kontekstu se ipak malo progovara o ženi kao majci – nekako se taj segment pokušava ostaviti postrani, a to je uloga koja je nezamjenjiva i, čak samo materijalno gledano, zapravo mnogo košta.

Prvih devet mjeseci

Od trenutka kada budući roditelji saznaju da će njihova obitelj postati veća za jednog (ili više) članova, počinju planiranja i briga oko toga što je sve trudnici i bebi koju čekaju potrebno.

Svaka žena u drugom stanju čim prije želi posjetiti liječnika. Najvjerojatnije ima neki vid zdravstvenog osiguranja, ali ako ga nema, običan pregled u trudnoći košta oko 60 KM. S obzirom na preporuke, takvih i sličnih pregleda u idućih devet mjeseci ima još barem šest, a to je sveukupno nekih 420 KM (bez nekih dodatnih pretraga koje mogu biti potrebne).

S rastom i razvojem djeteta organizam ima veću potrebu za različitim vitaminima i mineralima, a među njima su najvažniji: folna kiselina (pakiranje od 100 tableta je približno  13 KM) i željezo (pakiranje od 100 tableta je približno 24 KM). Dakako, preporuča se uzimati i vitamine D (kutija oko 15 KM), A (kutija oko 40 KM), E (kutija oko 20 KM), C (kutija oko 24 KM), kalcij (kutija oko 15 KM) kao i omega-3 masne kiseline (kutija oko 45 KM). Ako bi trudnica odlučila uzimati samo najvažnije i pola preporučenih dodataka prehrani, to bi ju koštalo oko 115 KM.

Iz dana u dan buduća majka raste – ona fizički postaje veća, a njezina odjeća premalena. To iziskuje kupnju novih stvari. Tako npr. obične hlače mogu koštati od 25 pa do 40 KM (i više); majice i tunike od 10 do 45 KM; pidžame oko 25 KM. Računajući da si kupi jednu pidžamu, dvoje hlače i četiri majice srednje vrijednosti, to košta 192 KM. Valja napomenuti kako u to nije uračunato rublje, niti obuća koja često postane tijesna.

Ne treba napominjati kako je za dobar razvoj ploda važno hraniti se kvalitetnije no inače, a to opet dodatno košta jer su cijene „zdrave hrane“ postale prilično veće od cijene onoga uobičajenoga.

Za nekoliko dana u rodilištu

Računica jedne obitelji koja čeka bebu imala bi mnogo više brojki ukoliko bi se plaćao porod (dakle zdravstveno osiguranje je i u tom slučaju važno). Od mjesta do mjesta i od ustanove do ustanove cijena porođaja varira i ovisi o duljini boravka majke u bolnici, vrsti porođaja i sl. Glede privatnih porodilišta (a u BiH su samo dva, i to oba u Republici Srpskoj), ovisno o vrsti poroda i subvenciji fondova, porod može koštati od 700 do 5 000 KM.

Kada kucne čas odlaska u porodilište, prema savjetima već ostvarenih mama, dobro je imati spremne: sve potrebne dokumente i nalaze koji mogu zatrebati liječnicima te malu i veliku torbu.

U maloj torbi koju trudnica treba imati do samog odlaska u porodilište trebaju biti: pribor za osobnu higijenu (osnovne stvari mogu koštati oko 15 KM), vlažne maramice (oko 2 KM), papuče (oko 15 KM), mali ručnik (oko 3 KM), 2-3 pakiranja mrežastih uložaka (oko 15 KM), mrežasto donje rublje za porodilje (oko 5 KM).Dakle, mala torba za porodilište košta oko 55 KM.

U velikoj torbi se nalazi sve ono što je potrebno bebi i majci nakon poroda i prije otpusta, a to su: spavaćica prilagođena dojenju (oko 15 KM), tople čarape (oko 3 KM), mekane pape (oko 15 KM), papuče za hodnik (oko 15 KM), pamučni ogrtač (oko 50 KM), pamučna trenirka (oko 20 KM), pamučna majica (oko 10 KM), crni pamučni šorc u slučaju krvarenja (oko 15 KM), mrežasti ulošci (pakiranja oko 5 KM), mrežasto donje rublje (oko 5 KM), toaletni papir (oko 4 KM), dva ručnika (oko 8 KM), vlažne maramice (oko 2 KM), sredstvo za dezinfekciju (oko 3 KM), oprema za dojenje (oko 140 KM), nešto od hrane i pića (oko 15 KM), 15-ak pelena za bebu (oko 10 KM), krema protiv ojedice za bebe (oko 9 KM). Kad se sve zbroji, bez odjeće za izlazak iz bolnice za mamu i bebu, velika torba košta oko 340 KM

Lijek protiv sebičnosti

Svatko tko bi pomislio da rađanjem djeteta troškovi za majku nestaju, prevario bi se. Što bi se reklo, tek tada počinje „igranka“, ali ti izdatci se više tiču djeteta nego nje same. No kako god, sve to iziskuje izdvajanje značajne sume novca.

Osnovne stvari za novorođenče su jako skupe tako da paket pelena koji je dostatan za tjedan ili malo jače najčešće košta od 17 do 23 KM; jedno pakiranje hrane za bebe (u slučaju da majka ne može dojiti) iznosi približno 14 KM, a beba ih troši nekoliko u mjesecu; set kremica, maramica i drugih higijenskih potrepština za najmlađe treba platiti 20-ak KM. Krevetić, kolica, igračke, odjeća koja brzo postaje malena koštaju i po nekoliko stotina KM. No, roditelji na to ne žale i majkama je sasvim u redu što „padnu u drugi plan“.

Ako bi se zbrojile samo osnovne navedene stvari koje žena mora platiti da bi postala majka i s bebicom stigla u svoj dom, dobije se iznos od oko 1 130 KM – bez ikakva luksuza, bez troškova poroda i bez svih sitnica koje tek rođeno biće treba. Dakle oko 1 130 KM za devet mjeseci samo za majku!

To možda na prvu ne izgleda toliko veliko, ali valja uzeti u obzir kako je od ukupna broja nezaposlenih u BiH u prosincu 2020. bilo 56,96 % žena. Osim toga u našem društvu česta je praksa otpuštanja trudnica i porodilja s posla tako da se nerijetko može čuti kako su žene koje se odluče na majčinstvo prije svega hrabre.

I neka se po strani ostave svi ti računi, hrana, odjeća, pregledi, postoji ono što majka daje, plaća, a što se zapravo ne može kupiti. „Majke su najbolji lijek protiv širenja sebičnog individualizma. 'Individua' znači 'ono što se ne može dijeliti'. Majke se naprotiv 'dijele', počevši od trenutka kad prihvate začeto dijete kako bi ga donijele na svijet i odgojile. One su te koje svjedoče ljepotu života. Životni izbor majke je davati život. A to je veliko, to je lijepo“, rekao je papa Franjo na katehezi 7. siječnja 2015. 

Dakle, od prvog dana kada žena sazna da će postati majka, neprestano brine o svom čedu, vremenom njezin san počinje trpjeti, nerijetko trpi i različite tegobe u trudnoći, njezino tijelo se mijenja, nosi se s različitim izdatcima, gubitkom posla, na kraju osjeća neopisivu bol poroda. Koliko onda zapravo košta majčinstvo? Ono nema cijenu. I o tomu bi se trebalo voditi računa kada se govori o ženama i njihovoj važnosti.