Osmijeh i ljubaznost mogu promijeniti život, a i spasiti ga!


U strci vremena nerijetko prolazimo pored ljudi kao pored običnih kutija. No, ako pokušamo drugačije postupati, to će nam se zasigurno nekada u nekom obliku vratiti.

Jedan čovjek radio je na održavanju hladnjača u tvornici sladoleda. Pred kraj radnog dana svi radnici pripremali su se za polazak kućama. Netko je primijetio da jedna lampica signalizira kako s velikom hladnjačom nešto nije uredu. Čovjek koji je radio na održavanju spremio se i otišao provjeriti o čemu se radi.

Drugi radnik, izlazeći iz tvornice, primijetio je da su vrata hladnjače odškrinuta i, ne znajući da se unutra nalazi čovjek koji popravlja kvar, prišao je hladnjači, zatvorio vrata i otišao.

Kada je otklonio kvar došao je do vrata i prestrašio se vidjevši da su ona zatvorena. Bio je svjestan da nema načina bilo komu javiti da je zapravo zarobljen. S malo zraka do početka sutrašnje smjene ozbiljno mu je prijetila smrt.

No, nakon manje od pola sata netko je otvorio vrata. Čovjek je bio iznenađen i radostan. To je bilo pravo čudo, pomislio je. Službenik osiguranja ušao je s baterijom i pomogao mu izaći. Upitao ga je: „Kako ste znali da sam unutra? Tko vas je obavijestio?”. 

- „Nitko, gospodine!“, odgovorio mu je čuvar – „U tvornici radi 50 ljudi. Vi ste jedini od njih koji me, kada dođete na posao, s osmijehom pozdravite i isto tako kada odlazite. Jutros ste došli na posao, a na kraju dana niste izašli. To mi je bilo sumnjivo i krenuo sam vas tražiti.“

P.S. Osmijeh i ljubaznost mogu promijeniti nečiji život, a i spasiti ga.

KT