Sve više Iranaca odbacuje islam zbog drugih vjera


Sve se više Iranaca muslimana obraća na kršćanstvo u zemlji suočenoj sa sve većom kritikom društvenih mediji zbog opresivne vladavine.

„Postoje znakovi da je dosta Iranaca razočarano samim islamom“, piše Amil Imani u razmišljanju objavljenom 1. travnja na newswithviews.com, prenosi La Croix.

„Često u tišini i tajnosti, oni napuštaju svoju vjeru. Neki se odlučuju za druge vjere, često kršćanstvo.“

Dok bi nekoć bilo nezamislivo osporiti državnu religiju, ili nekadašnjeg vladara Ayatollaha Khomeinia, mnogo toga se promijenilo od njegove smrti 1989., tvrdi Imani.

Navodi zatim slučaj informatičkog inženjera Soheila Babadia, koji je premlaćen, ispitivan, zatvoren na pet godina te naposljetku protjeran zato što je na Facebooku postavio šalu o religiji. Kao kontrast ovomu iznosi antivladine skupove koji su se 2017. proširili diljem zemlje pokazujući kako su „milijuni Iranaca danas razočarani Islamskom Republikom Iran“.

„Vlast Islamske Republike Iran se urušava“, dodao je.

Mnogi su ljudi „stvorili svoju vlastitu verziju (islama) u svojim mislima“, prije Islamske revolucije 1979. jer nisu znali čitati na arapskom, tvrdi on, dodajući da im je religija bila nametnuta „u trenutku mača“.

„Iranci duboko vrjednuju svoj vlastiti ne-arapski identitet i nikada se u potpunosti nisu predali arapskoj kulturi“, piše Imani te zaključuje da je „povijesno, islam uvijek bio u suprotnosti s perzijskim vrijednostima, običajima, tradicijom i kulturom“, što je razlog da mnogi mladi Iranci napuštaju „zagušljivi šator dogmatskog islama za živorodno prostranstvo slobode“.

KT