Veličanstveni doček srebrnih momaka


Hrvatska nogometna reprezentacija fantastičnim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je osvojila drugo mjesto, bacila je cijelu Hrvatsku u trans, ali i dijelove BiH te gradove u mnogim zemljama Europske unije i svijeta gdje žive Hrvati.

foto: pixabay

foto: pixabay

S posebnim uzbuđenjem u glavnom gradu svih Hrvata, 16. srpnja, dočekana je hrvatska nogometna reprezentacija i njezin kapetan, Luka Modrić, koji je proglašen najboljim igračem turnira.

Put od zračne luke do pozornice na Trgu bana Josipa Jelačića trajao je pet i pol sati. Sve vrijeme je bilo ispunjeno pozitivnom energijom, pjevanjem i navijanjem oduševljenih navijača kojima su nogometaši jednako uzvraćali, potpisivali posvete... Ponizni, kao što su bili i za vrijeme prvenstva u Rusiji.

Predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem reprezentativci su zahvalili na veličanstvenom dočeku i poručili navijačima da su oni svojim navijanjem "svjetski prvaci".

Policija procjenjuje da se u užem centru Zagreba, odnosno na Trgu bana Jelačića te ulicama koje mu gravitiraju okupilo oko 300 000 ljudi, a ako se tome pridoda oko 200 000 navijača na trasi kretanja autobusa s članovima reprezentacije od zračne luke do Trga, Vatrene je u Zagrebu dočekalo gotovo pola milijuna ljudi.

Tijekom glazbenog programa nastupila je klapa HRM-a Sv. Juraj otpjevavši budnice Moja Domovino i Vivat Croatia, Marko Perković Thompson otpjevao je Lijepa li si i Geni kameni, a Mladen Grdović Nije u šoldima sve...

O kakvom je uspjehu riječ vjerojatno će se tek u budućnosti razmišljati i moći pojmiti. Dovoljno je napomenuti da je od 200 i više zemalja na svijetu do finala uspjelo doći samo njih 13. Uz pokoji davni "eksces" u vidu npr. Urugvaja ili Mađarske finala svjetskih prvenstava već više od pola stoljeća pripadaju samo najvećim državama svijeta.

Doček kakav su samo poželjeti mogli i baš kakav su zaslužili imali su hrvatski nogometaši, a ovaj sportski uspjeh ponovno je pokazao kako je moguće probuditi (uspavani) domoljubni elan...

Nogometaši su svojim umijećem, samopouzdanjem, psihološkom jakošću te zajedništvom, vjerom u Boga i poniznošću obradovali i nadahnuli cijelu Hrvatsku te sve Hrvate diljem svijeta, od Kanade do Čilea, od Irske do Australije. Tako su ponovno osnažili hrvatsko jedinstvo i dali nemjerljiv doprinos međunarodnoj afirmaciji Hrvatske.

Zahvaljujući svjetskim viceprvacima u nogometu, Hrvatska je (ponovno) postala poznata i popularna svugdje u svijetu.

Nadamo se da će sada taj elan, hrvatsko zajedništvo kao i pozitivni domoljubni naboj, biti usmjeren u ostalim sferama društva na dobrobit svih Hrvata.

Ž. Ivković