Za one koju su pozvani raditi u Gospodinovom vinogradu


„Litteras a vobisi“ enciklika je upućena brazilskim nadbiskupima i biskupima koja govori o njihovom kleru. Potpisao ju je papa Lav XIII. 2. srpnja 1894. i ove godine navršava se 125 godina od njezina nastanka.

Piše: Tina Matić

Enciklika je zapravo riječ latinskog porijekla i izvorno znači okružnica i danas je to ustaljeni termin za Papino okružno pismo upućeno najprije biskupima, a onda i svim vjernicima.

 

Jedna od 85

Papa Lav XIII., rođenog imena Gioacchino Vincenzo Pecci, a čiji je pontifikat trajao 25 godina (1878.-1903.), 1894. napisao je encikliku Litteras a vobis i to je ujedno njegova 51. okružnica od 85 koliko ih je proglasio za vrijeme svog papinskog djelovanja.

Litteras a vobis uputio je nadbiskupima i biskupima u Brazilu, kao odgovor na njihovo pismo i s ciljem da ih ohrabri u odgajanju i stvaranju podmlatka klera. 

Ako bi se analizirala dužina ove okružnice, dokumenta s najvećom snagom i obvezujućim karakterom u Katoličkoj Crkvi, ona nije posve duga. Satkana je od sedam brojeva raspoređenih u uvodu i četiri podnaslova.

Nakon kratkog uvoda u kojem spominju okolnosti nastanka dokumenta i najavljuju savjete brazilskim biskupima, slijede podnaslovi: Odgovornosti svećenika, Sjemeništa i učitelji, Redovnički redovi podložni ovlastima biskupa i Potrebe vjernika.

Kao i svaka druga enciklika, završava zazivom Božje milosti i blagoslova te potpisom o podatcima izdavanja.

Imati valjano podučavanje

U uvodu enciklike papa Lav XIII. spomenuo se pisama koje je u Rim iz Brazila stiglo godinu ranije, a radilo se o formiranju četiri nove biskupije. Sveta Stolica prihvatila je njihov zahtjev i dozvolila im reformaciju hijerarhije u Brazilu.

U enciklici navode kako su time pokazali svoju revnost jer nije bilo lako služiti narodu na velikim područjima, a da su žitelji uz to i rasuti po području. U tom smislu, Papa je želio preporučiti neke korisne ideje za promicanje vjere i kršćanske pobožnosti.

Najprije je sugerirano kako se mladim, budućim svećenicima treba pružiti kvalitetno obrazovanje i da je to dio odgovornosti koju snosi postojeći kler. „Prije svega, neka se ljude, koji se pripremaju za svete redove, podučava najboljim stvarima, onima za kojima je najveća potreba i koji će im omogućiti da podučavaju katoličke istine i da ih snažno brane protiv svih napada. Prečesto svakodnevno iskustvo čini jasnim da tamo gdje svećenici nemaju odgovarajuće doktrinarno znanje, njihovi ljudi općenito pate od nepoznavanja vjere i religije“, napisano je u okružnici.

Poglavar Katoličke Crkve poručio je da su svi ono pozvani u Gospodinov vinograd, stoga ga moraju i njegovati.

Ispuniti zadaće

U dokumentu, Papa brazilske nadbiskupe i biskupe savjetuje da potiču rast i prosperitet crkvenih sjemeništa koja već imaju kako bi mogli poučavati svetom učenju i raditi na formiranju katoličkog duha. Potiče ih da ulože napore i grade nova tamo gdje nedostaju.

Napominje ih kako imaju određeni autoritet i kako im on mora služiti u izgradnji vjere, religije, a ponajprije u čuvanju stada koje im je povjereno.

U okružnici Sveta Stolica nije zaboravila i na potrebe vjernika stoga brazilski kler napominje kako imaju i tu odgovornost – odgovoriti na potrebe vjernika. Moraju se posvetiti njihovom odgoju, poučavanju, ali i suradnji s građanskim zakonom. Ne smiju zloupotrebljavati milosrđe, nego se moraju zalagati za druge, za dobrobit i države i Crkve.  „Za sve ostalo, neka prikladna ljubav i slaganje uma buja među vama tako što ćete na isti način misliti, jednom dušom i jednim umom“, poručeno je.

Sve ono što je papa Lav XIII. poručio kleru u Brazilu, može biti poticaj i svim drugim svećenicima širom svijeta koji ne smiju zaboraviti na svoju zadaću – a to je širenje Božje riječi, služenje Kristu i briga o povjerenom mu stadu.