Zastava hrvatskog naroda u BiH nije ilegalna?


Napokon je jedna pravosudna institucija obznanila kako zastava hrvatskog naroda u BiH nije ilegalna. A koliko je hrvatski narod u BiH slobodan, najbolje pokazuje sama činjenica da se uopće raspravlja o legalnosti zastave hrvatskoga naroda.

Foto: grad-busovaca.com

Foto: grad-busovaca.com

Podsjetimo, novinarka Štefica Galić podnijela je Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog isticanja zastave nekadašnje Herceg-Bosne, odnosno današnje zastave hrvatskog naroda u BiH. Dobila je odgovor da djelo koje je prijavila nije krivično djelo.

Kako piše grad-busovaca.com kao odgovor su iz Tužiteljstva HNŽ naveli da su pripadnici FUP-a obavili razgovore s nadležnim osobama iz službi za komunalne i inspekcijske poslove HNŽ i ustanovili kako se neovlašteno postavljanje zastava sankcionira kroz prekršajni postupak.

"Nije propisana krivična odgovornost za isticanje drugih zastava na teritoriji BiH, a ni Zakon o zastavi BiH ne propisuje krivičnu odgovornost za isticanje druge zastave", navodi se između ostalog u odgovoru Štefici Galić.

Tri naroda, dva entiteta i jedna nametnuta zastava

Početkom 1998., točnije 4. veljače, dotadašnju zastavu Bosne i Hercegovine sa srednjovjekovnim grbom na bijeloj podlozi, zamijenila je sadašnja plava zastava sa žutim trokutom koji simbolizira granice države, i devet zvijezda koje predstavljaju europsko okružje. Budući da se političari-zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu mogli dogovoriti oko novog državnog barjaka, tadašnji visoki predstavnik UN-a za BiH Carlos Westendorp jednostavno ga je nametnuo.

Sadašnja bh. zastava, između ostalog, nametnuta je kako bi BiH mogla biti predstavljana na Olimpijskim igrama u japanskom Naganu 1998.

Nacionalni identitet i njegove vizualne manifestacije

Nacionalni identitet je osjetljivo pitanje u životu pojedinca, pogotovu u onim zemljama u kojima na vrijeme nije završen proces formiranja države, nacije i ekonomskog sustava.  Nacija nije urođena osobina imanentna svakom čovjeku, niti se ona uvijek dobiva prirodnim putem u tijeku odrastanja... Kao i svaki drugi čovjekov identitet, i onaj nacionalni mora biti "naučen". Važnu ulogu u tomu, osim obitelji i škole, igraju audiovizualna pomagala koja se ogledaju u pjesmama, himnama, zastavama, grbovima, odjeći, šalovima... Zato su nacionalni simboli bitni u formiranju jedne nacije, prepoznatljive regije pa i države...

U zemljama gdje se nacionalni identitet poklapa s državnim granicama i bojama, mnogo je lakše imati homogenu skupinu ljudi koji će se „klanjati“ nacionalnoj zastavi za vrijeme običnih svečanosti ili reprezentativnih sportskih nastupa.

BiH je jedna od onih država na svijetu u kojoj se nacionalno ne poklapa s državnim, u kojoj žive tri naroda sa svojim specifičnim nacionalnim i vjerskim obilježjima.

Zato je prevažno da svaki narod ima pravo svoje nacionalne osjećaje iskazivati i zastavama... Na kraju krajeva živimo li u demokratskom društvu?

KT