Banja Luka

Održana Godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD-a BiH


U Banja Luci je od 5. do 7. veljače održana XVII. Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela (PMD) Bosne i Hercegovine.

Uz dijecezanske ravnatelje i nacionalnog ravnatelja PMD-a u BiH mons. Luku Tunjića, skupštini je nazočio i sudjelovao u radu i vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD-a u Republici Hrvatskoj.

Univerzalnost Crkve

Skupština je započela 5. veljače u banjalučkoj katedrali večernjom sv. misom koju je predvodio banjalučki biskup mons. Franjo Komarica. Na početku misnog slavlja sve je pozdravio, predstavio ravnatelje i svima izrazio dobrodošlicu mons. Vlado Lukenda, dijecezanski ravnatelj PMD-a za Banjalučku biskupiju, koji je bio zadužen za organizaciju skupštine.

Biskup Komarica je u svojoj propovijedi podsjetio nazočne na univerzalnost Crkve, da je Crkva jedna, sveta, katolička, apostolska i misijska. Naglasio je važnost misija u svijetu i pozvao vjernike na što aktivnije sudjelovanje u misijskom životu crkve, a ravnateljima je zahvalio na požrtvovnom radu. Na kraju mise vlč. Štefan je progovorio o svom misijskom iskustvu u Beninu, a mons. Tunjić je govorio o nesebičnom djelovanju naših 80-ak misionara po cijelom svijetu.

Godišnja izvješća

Drugi dan skupštine bio je u znaku predstavljanja i razmatranja godišnjih izviješća. Prvom dijelu skupštine bio je nazočan i biskup Komarica. Pozdravljajući sudionike, rekao je da se treba napraviti teološko-eklezijalni zaokret prema misijama te izrazio radost što se ovaj važni događaj za Crkvu događa u Banja Luci.

Mons. Tunjić je uzvratio na pozdrave i posebno pozdravio dvojicu novih dijecezanskih ravnatelja: fra Stipana Radića za Vrhbosansku nadbiskupiju i don Peru Miličevića za hercegovačke biskupije.

Istaknuo je da se misijsko djelovanje svih Nacionalnih uprava temelji na četiri misijska djela: Djelo za širenje vjere, Djelo Sv. Djetinjstva, Djelo Sv. Petra Apostola i Djelo Misijska zajednica, s tima da svaka Nacionalna uprava ima svoje specifičnosti i svoje programe. „Misije trebaju postati stil života i vjerovanja svakog vjernika“, naglasio je mons. Tunjić.

U svojstvu ravnatelja domaćina mons. Lukenda je tijekom radnog dijela skupštine sve srdačno pozdravio te zaželio uspješan i plodonosan rad u Banja Luci koja je, usprkos proživljenih nedaća, misijski izuzetno aktivna.  

Dobra suradnja

Vlč. Štefan je pohvalio dobru suradnju između dvije Nacionalne uprave i kao dugogodišnji misionar rekao da svatko treba osjetiti bilo misionara, uživjeti se u njihov rad i potrebe te pokušati oduševljenije, poput misionara, širite Radosnu vijest.

Mons. Tunjić predstavio je prvo izviješće koje se sastojalo od uvoda, pastoralno-financijskog izviješća te zaključka. Uslijedila su izviješća dijecezanskih ravnatelja te diskusija. Izviješća su prihvaćena uz preporuku da se budno osluškuju potrebe misionara i mogućnosti realizacije pojedinih projekata.

Istaknuto je da se misije rađaju iz vjere Crkve i da materijalna potpora ne smije nikad zamijeniti onu molitvenu. Nakon usvojenih izviješća slijedilo je razmišljanje o svakom projektu pojedinačno i preuzimanje obveza glede što bolje organizacije i realizacije projekata.

Misijski zaljubljenici

U večernjim satima 6. veljače u župnoj crkvi Pohoda BDM-a u Banjoj Luci slavljena je sv. misa koju je predvodio vlč. Štefan. Župnik vlč. Žarko Ošap pozdravio je ravnatelje i vjernike pozvavši ih na svakodnevnu molitvu za misije. U propovijedi je, kao iskusni misionar, nadahnuto i karizmatično govorio o misijama te ljubavi prema Isusu.

Ohrabrio je ovu brojem malu ali zajednicu velikog srca. Rekao je što smo mi manji to je Isus veći, a kad nam je Isus u životu na prvom mjestu, onda svi postajemo veliki. Nakon bogoslužja nastavljeno je druženje u župnoj kući, kojem se pridružio i biskup Komarica.

U jutarnjim satima 7. veljače u zajedništvu članova Ordinarijata, ravnatelja i sestara Klanjateljica Krvi Kristove, biskup Komariaca je predvodio misno slavlje. Biskup je izabrao obrazac mise za Evangelizaciju naroda i sve pozvao da budu trajni misijski zaljubljenici. Nakon mise i doručka ravnatelji su posjetili neke od važnih ustanova Banjalučke biskupije: Caritasov centar za život i obitelj, sestre Misionarke ljubavi – sestre Majke Tereze, župu i franjevački samostan na Petrićevcu, Caritasov dom za starije osobe u kojem su se kratko zadržali kod vlč. Zvonimira Matijevića, umirovljenog svećenika Banjalučke biskupije, koji je pred papom Franjom u Sarajevu 6. lipnja 2015. svjedočio o svojem progonu i oprostu progoniteljima.

Zatim su posjetili nekadašnju žilu kucavicu života, ne samo za banjalučki kraj nego za cijelu regiju, trapistički samostan Marija Zvijezda. Posebno dojmljivo bilo je u župi Presnače u kojoj su 12. svibnja 1995. tragično stradali župnik vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić.

Za ručkom u Ordinarijatu Banjalučke biskupije mons. Tunjić je zahvalio biskupu Komarici, mons. Lukendi i svim članovima Ordinarijata na „logističkoj potpori“, a posebno na prijateljskoj otvorenosti srca. U zahvali je citirao papu Franju koji je, nadahnut dokumentima o misijama, poručio da misije trebaju biti u srcu kršćanske vjere i kao takve svima trajno nadahnuće.

Biskup Komarica je još jednom izrazio radost što se Godišnja skupština PMD-a BiH održala u Banja Luci te svim ravnateljima poželio da ih misijski rad oplemeni i budu radosni glasnici kraljevstva nebeskoga na zemlji.

Sljedeća Godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD-a BiH bit će krajem veljače u Sarajevu.

PMD BiH / KT