Rim

U Rimu započela Opća skupština Papinskih misijskih djela


U Rimu se od 27. svibnja do 1. lipnja održava Opća skupština Papinskih misijskih djela na kojoj sudjeluju ravnatelji PMD-a iz cijeloga svijeta.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja nacionalni ravnatelj PMD-a mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, a Hrvatsku nacionalni ravnatelj PMD-a vlč. Antun Štefan.

Susret je započeo pozdravom i govorom predsjednika Papinskih misijskih djela mons. Giampietra Dal Tosa u kojem je istaknuo kako je impresioniran dinamikom kojom su animirane misije diljem svijeta. „Bez neprestanog angažmana biskupa i ravnatelja Papinskih misijskih djela misije ne mogu djelovati uspješno. Vremena se mijenjaju i mi se isto moramo mijenjati. Sve više i više misije će postati najvažnija djelatnost Crkve, Ad gentes, ali i u zemljama starog kršćanstva. PMD-i će zato postajati sve važnija i važnija“, poručio je sudionicima mons. Dal Taso.

Rad Skupštine PMD-a koji čine svjetsku mrežu papinske službe pomoći misijama i mladim Crkava, odvija se u Fraterna Domusu.

Nakon uvodnih riječi predsjednika PMD-a slijedi potom prva konferencija na temu Život kao misija, koju će predvoditi prof. Fabrice Hadjadj, s Filantropskog instituta u Friborgu (Švicarska). Popodne, nakon grupnoga rada, izviješće će podnijeti kardinal Fernando Filoni, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda.

U utorak 28. svibnja vlč. Eloy Bueno, sa Sveučilišta Burgos (Španjolska) govorit će na temu Teologija misija nakon čega slijedi rad u grupama.

Popodne će biti upriličeno izviješće o PMD-ovim kontinentalnim susretima i Američkom misijskom kongresu te govori i rasprave.

U srijedu 29. svibnja, članovi Skupštine sudjelovat će na općoj audijenciji s papom Franjom na Trgu Sv. Petra te će posjetiti Povijesni arhiv Propagande fide na Gianicolu.

U poslijepodnevnim satima bit će sveta misa koju će u Bazilici Sv. Petra predvoditi kard. Filoni.

U četvrtak 30. svibnja generalni tajnici četiriju Papinskih misijskih djela predstavit će izviješća o protekloj godini, prijedloge proračuna i potpore za pristigle projekte: o. Tadeusz Nowak, OMI, generalni tajnik Djela za širenje vjere; o. Guy Bognon, generalni tajnik Djela Sv. Petra apostola; s. Roberta Tremarelli, generalna tajnica Djela Sv. Djetinjstva; o. Fabrizio Meroni, PIME, generalni tajnik Misijske zajednice.

Također će se razgovarati i o Izvanrednom misijskom mjesecu listopadu 2019. Nakon svakog će izviješća slijediti rasprava i produbljivanje iznesenoga.

U petak 31. svibnja, o. Hans Zollner, DI, ravnatelj Centra za zaštitu djece, s Papinskog sveučilišta Gregoriana, govorit će na temu Zaštita maloljetnika nakon čega će slijediti rad u grupama.

Popodne će izviješće podnijeti mons. Carlo Soldateschi, zadužen za upravu i financije.

U subotu 1. lipnja, bit će zaključni govor predsjednika PMD-a nadbiskupa Giampietra Dal Tosoa čime će biti završen rad Skupštine.

KT