Afrički franjevac ubijen u Berlinu


Kasno uvečer, 22. veljače, policija je odgovorila na poziv svjedoka koji su čuli da se u susjedstvu netko glasno svađa. Nažalost, po dolasku mogli su samo konstatirati smrt fra Alain-Florenta Gandouloua

Foto: catholicnewsworld.com

Foto: catholicnewsworld.com

Fra Alain-Florente  je pretrpio teške ozljede od premlaćivanja tupim predmetom, a također, bio je probodene glave što je učinjeno kišobranom.

Zbog sumnje da je počinio zločin ubojstva 12 sati kasnije uhićen je 26-godišnji muškarac iz Kameruna. Osumnjičeni je od kobne noći u pritvoru na psihijatrijskom odjelu. Policija nije dala ime ubojice, a nikakav motiv za stravično ubojstvo nije utvrđen.

Berlinski nadbiskup mons. Heiner Koch odao je počast ubijenom svećeniku. "Njegov glazbeni talent koji je pokazivao za vrijeme slavljenja misa animirao je čitavu zajednicu», rekao je nadbiskup Koch i naglasio da je fra Gandoulou bio poput oca vjernicima te također bio osjetljiv u društveno-socijalnim pitanjima župne zajednice.

Fra Alain-Florenta je rođen u Republici Kongo, u Brazzavillu 1963. Za svećenika je zaređen 1991. Doktorirao je na Bonskom univerzitetu 2008. Bio je aktivan katehist koji je svesrdno radio za dobrobit zajednice.

Od 2009. bio je župnikom u berlinskoj župi za katolike frankofonskog govornog područja koja je u glavnom gradu Njemačke uspostavljena 1945. Od 2011. radio je kao pastoralni suradnik u berlinskoj župi Presvetog Srca Isusova.

Nakon oproštajne mise u župi, 2. ožujka, na kojoj se molilo, kako za ubijenog fratra, tako i za ubojicu, zemni ostatci fra Alaina-Florenta vraćeni su radi pokopa u njegov rodni grad u Nadbiskupiji Brazzaville u Kongu.

Na kraju dodajmo i to da se fra Alain-Florent spominjao u kontekstu skorog biskupskoga imenovanja u Kongu.

D.S.I.